Nivelul de cultură la Iaşi. Primăria a realizat un studiu despre practicile de consum cultural

Data publicării:
CHESTIONAR IASI CAPITALA CULTURALA

Potrivit studiului comandat de Primărie, 53 la sută dintre ieșenii chestionați nu au mers nici măcar o dată la teatru ori la muzeu în ultimul an. Iar 38 la sută dintre respondenți nu obişnuiesc să citească. Cei care au realizat studiul susţin că rezultatele nu sunt nici surprinzătoare, nici îngrijorătoare.

"Putem gândi anumite politici publice locale pentru a face să crească acele procente acolo unde situația nu stă foarte bine. Foarte mulți ieșeni și-au arătat disponibilitatea de a se implica în cât mai multe activități, să spunem, manifestări culturale, undeva spre 50 de procente," consideră Adrian Netedu, reprezentantul Fundației AXIS.

Dan Doboș, manager proiect Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană (FICCE) Iași: "Rezultatele lui nu ne surprind. În principiu aveam o imagine și, desigur, va contribui, mai degrabă, la rafinarea conceptului și a strategiei de obținere a titlului de capitală culturală decât la partea grea, la fundamentul, la temelia strategiei."

Acelaşi studiu a scos la iveală şi nemulţumirile locuitorilor din Iaşi. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi de șantierele neterminate, transportul în comun sau aspectul clădirilor vechi. De partea cealaltă, la puncte tari ale oraşului au menţionat arhitectura, manifestările culturale și frumusețea orașului. Studiul vine ca o completare a unei analize făcute anul trecut de către o companie belgiană pentru Fundația Iași Capitală Culturală Europeană.

"Acest studiu arată, pe de o parte percepția ieșenilor despre cultură și despre candidatură, iar, pe de altă parte, arată care este nivelul real de consum cultural într-un oraș care se mândrește cu ideea că ar fi o capitală culturală națională," a spus Florin Cîntic, vicepreședintele FICCE Iași.

Sondajul a fost aplicat în perioada 27 februarie -1 martie 2015, iar rezultatele pot avea o eroare maximă de plus, minus trei la sută. Rezultatele au fost comentate la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:00, cu Florin Cîntic, vicepreședintele FICCE Iași. Vedeţi mai jos discuţia completă:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri