Părinții copiilor cu autism au depus o petiție la Guvern

Data publicării:
petitie 20in 20sprijinul 20copiilor 20cu 20autism-33647

Gabriela Constantin a aflat ca fiul ei este autist cind baiatul avea 4 ani. De atunci traieste o adevarata drama pentru ca integrarea copilului în societate a fost imposibilă.

Gabriela Constantin, mama unui copil cu autism: ”Am mers într-o grădiniţă normală timp de o lună şi o săptămână, după care ni s-a spus că băiatul este prea mare, pentru că avea 9 ani, şi nu se încadrează la vârsta respectivă şi ne-au scos, pur şi simplu, afară.”

Singurul sprijin, un ajutor social de câteva zeci de lei

”Un părinte, în momentul în care primeşte diagnosticul, nu este îndrumat către o anumită instituţie” (Cristina Giușcă, asistent social)

Chinul parintilor ar putea fi atenuat daca ar fi ajutati de sistem, dar acest lucru nu se intimpla, spun specialistii.Cristina Giuşcă, asistent social: ”Un părinte, în momentul în care primeşte diagnosticul, nu este îndrumat către o anumită instituţie, care să se ocupe corespunzător de copilul acestuia, în funcţie de posibilităţile pe care acest copil le are. Şi de aceea părinţii sunt puşi de multe ori în situaţia de a căuta o soluţie.”

Singurul sprijin pe care îl primesc copiii autişti din partea statului este un ajutor social de câteva zeci de lei iar unii părinţi primesc un salariu de asistent social, în valoare de 500 de lei. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism spun că aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru ca micuţii să primească ajutor specializat din partea psihologilor, pentru ca la maturitate să îşi poată găsi un loc de muncă şi astfel să devină contribuabili, nu asistaţi.

Cer un program de screening național

Carmen Gherca, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism: ”Mai exact, ce cerem noi, este un program de screening pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani, pentru că am realizat că nu există o bază de date cu aceste persoane. De asemenea, solicităm ca aceste persoane să beneficieze de terapii specifice, în funcţie de vârstă şi de gradul de afectare.”

Autismul este o tulburare psihică ce afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială. În absenţa unei terapii, persoanele afectate riscă să rămână izolate toată viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri