Sari la conținut

Pensionarii din Iași cer servicii medicale mai bune

Reprezentanţii celor 176.000 de pensionari din Iaşi s-au plâns autorităţilor de calitatea serviciilor medicale oferite celor învârstă, mai ales în spitale: "Problemele de administraţie lasă de dorit, îngrijirile lasă de dorit, asigurarea cu medicamente de asemenea sunt probleme foarte serioase. Se vorbeşte de o internare de zi. Stă o zi, îl consultă, stabileşte boala şi după aia îl trimite acasă ca să-l trateze medicul la domiciliu."

Reprezentanţii Casei de Sănătate au explicat că marea problemă este lipsa specialiştilor, mai ales în domenii unde cei mai mulţi pacienţi sunt cei învârstă. "Pentru îngrijirile paleative nu avem specialişti. Se pare că acum a terminat o promoţie şi probabil că în următoarea jumătate de an vom putea să dăm decizii de evaluare şi pentru paturile care au rămas. Nu vor rămâne necontractate," a declarat Dana Scumpu, director adjunct CJAS Iaşi.

"Anumite idei care reies din aceste întâlniri le vom pune într-un material şi le vom trimite ca propuneri Guvernului României," a promis Bogdan Abălaşei, subprefect de Iaşi.

Biletele de tratament ajung doar pentru un pensionar din 30

Unul dintre puţinele avantaje pe care le au pensionarii sunt biletele de tratament. Prea puţine însă. 5.000 de bilete în staţiunile balneoclimaterice la un număr de peste 170.000 de pensionari.

"Pot beneficia într-un an de zile de un singur bilet de tratament. Acest bilet este pentru o perioadă de 16 zile în care intră cazarea şi 12 zile de tratament. Ei vor achita 50 la sută din pensia din luna anterioară plecării în sejur," a explicat Adriana Grecu, director Casa Judeţeană de Pensii Iaşi.

Reprezentanţii pensionarilor au cerut autorităţilor ca la viitoarele întâlniri să participe şi directori de spitale, de centre de tratament dar şi parlamentari. Doar aşa, cred ei, nemulţumirile lor au şanse să ajungă în discuţie la instituţiile care se ocupă de îngrijirea lor.