Sari la conținut

Programul Festivalului Internațional al Educației, Iași, 22 – 31 mai 2015

Cele mai importante repere FIE Iași 2015:

Vineri, 22 mai
11:00 Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” (Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri)

11:00 Lansarea și vernisajul expoziției internaționale Anne Frank – O istorie pentru prezent (Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.) Expoziția itinerantă este realizată de „Anne Frank House” din Olanda, poate fi vizitată în perioada 22 mai - 12 iunie 2015 și este în format bilingv, română și maghiară și se adresează grupei de vârstă 12-18 ani, în principal.  Expoziția prezintă Holocaustul prin prisma vieții Annei Frank și îndeamnă vizitatorii să reflecteze asupra unor noțiuni precum
prejudecăți, gândire stereotipă, discriminare și unde pot duce acestea dacă se încalcă principiile democratice. Expoziția este însoțită și de un scurt film documentar, care va fi prezentat grupurilor de elevi. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Tikvah Oradea și Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

13:00 Vernisajul expoziției de artă plastică „Conviețuiri” (Holul Primăriei Municipiului Iași). 30 de lucrări de artă plastică - pictură, sculptură, grafică - vor fi găzduite în holul Primăria municipiului Iaşi, în perioada 22-31 mai. Lucrările expuse fac parte din galeriile personale ale artiştilor plastici implicaţi si au ca temă de creaţie locurile, viaţa şi obiceiurile comunităţilor minoritare. Expozitia, sugestiv intitulată „Gesturi minoritare”, va fi prezentată de criticul de artă Constantin Tofan.

14:00 Conferință Motivațională despre importanța educației parentale: „Educația în secolul XXI. Valori, metamorfoze, provocări” (Biblioteca Central-Universitară Iași) Prof.dr. Camelia Gavrilă – Inspector General, Inspectoratul Școlar
Județean Iași. Luminița Costache – Expert Educație, Reprezentanța UNICEF – România. Cristina Vasiliu – Șef Serviciu Dezvoltare Locală și Integrare Europeană, Consiliul Județean Vaslui. Valeriu Caragață – Administrator Public al Județului Vaslui. Prof.univ. dr. Ștefan Cojocaru – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Departamentul de Sociologie
și Asistență Socială, director Holt România – Filiala Iași.

16:00 Parada de deschidere FIE Iași 2015 Zeci de voluntari FIE, alături de personaje celebre, întruchipate de către artiștii The Sky, vor merge pe traseul Copou – Piața Unirii – Teatrul Național.


Sâmbătă, 23 mai
17:00 Vernisajul expoziției de artă plastică din Piața Unirii, Piața Artelor 17:00 Flashmob „Citesc în +” (Piața Palatului Culturii). Flashmob care are ca scop promovarea lecturii într-o manieră și un cadru nonformal. Credem că o acțiune de masă de tip flashmob este o modalitate inedită de a transmite un mesaj către societate (comunitatea locală), un mesaj
care poate altfel ar ajunge la publicul larg. Tinerii voluntari implicați în această acțiune vor purta tricouri cu sloganul „Citesc în +”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Culturală „Moldavia”Iași și voluntarii Bibliotecii.

18:00 Gala Festivalului de Poezie și Muzică „Grigore Vieru” (Sala Mare a Ateneului Tătărași).

20:30: Gala Extraordinară de Operă (Palatul Culturii).

Duminică, 24 mai
19:00 Concert „Hip Hop de Iași – 2015” al trupei OBLX și MP13 (Palatul Culturii)

20:30 Concert Simfonic De la Clasic la Modern susținut de Orchestra și soliștii Universității de Arte „George Enescu”, urmat de Spectacol de lasere și lumini (Palatul Culturii). 

Luni, 25 mai
11:00 Bursa Cavalerilor Cuvântului (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași). Parte a proiectului „Cuvintele schimbă lumea” – va oferi elevilor cu vârsta între 15-18 ani oportunitatea de a constata puterea şi capacitatea cuvântului rostit de a motiva şi de a schimba oamenii şi, prin ei, lumea în care trăim. În cadrul activității se vor întâlni cu speakeri motivaţionali şi
inspiraţionali, persoane care le vor oferi exemple de tenacitate, de curaj, de încredere în sine, de reuşită profesională şi care le vor putea servi, în plus, şi drept modele de desăvârşire umană. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

20:30 Spectacol Istoria Dansului / Dance History (Palatul Culturii).

Marți, 26 mai
10:00 Lansare de carte Alexander Nawrocki (Casa cu Absidă, USR Filiala Iași)

12:30 Conferința Ipostaze ale interdisciplinarității în educația de astăzi (Corp R, fost Romtelecom, sala 502, etaj 5). Organizatori: Grupul pentru Dialog Interdisciplinar din cadrul Organizației CONEXIONIS, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași. Invitați: Pr. Prof. univ. dr. Gheorghe Popa, pro-rector al Universității „Alexandru I. Cuza” din Iași și prof. univ. dr. Constantin Cucoș, Director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universității „Alexandru I. Cuza” din Iași.

18:00 Deschiderea oficială a Festivalului Internațional „Poezia la Iași” (Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou)

20:30 Concert Vali Boghean & Band (Palatul Culturii).

Miercuri, 27 mai
10:00 My European City Network (Aula Bibliotecii Central-Universitare Iași) My European City Network este o rețea care promovează experiența patrimoniului local și european comun și care încurajează europenitatea în viața de zi cu zi a cetățenilor. My European City este un proiect inițiat de Asociaţia Graine d'Europe din Nantes (Franţa) împreună cu șase parteneri europeni (România, Polonia, Marea Britanie, Letonia, Spania, Malta), între care și Fundația „Iași - Capitală Culturală Europeană”. Conferința Activismul civic în contextul tensiunilor regionale din Ucraina și Republica Moldova
Promovarea cetățeniei active Contribuția cetățenilor la crearea unei societăți bazate pe lege, respect, echilibrul puterilor
Înțelegerea culturii politice. Promovarea implicării publice. Informarea și educarea cetățenilor. Vorbitori Claude KARNOOUH, Vasile ERNU, Lucian DÎRDALĂ, Amfitrion Florin CÎNTIC

15:00 Dezbaterea Literatura pentru copii: între joc și educație (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași). Dezbatere care urmărește să focalizeze o temă de larg interes prin aducerea la aceeași masă de discuții a actorilor implicați în acest
fenomen: scriitori, editori, bibliotecari, critici literari, universitari. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă” Chișinău, Biblioteca „Glasul Bucovinei” Cernăuți (Ucraina), Editura Gama Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România).

16:30 Conferința Diversitate și limbaj comun în Europa (Sala Senatului UAIC) Promovarea dialogului între culturi
Căi de rezolvare a dificultăților de comunicare în Europa Multilingvism și utopia unui limbaj comun. Cuvinte care creează ierarhii/Discrimare socială prin limbaj. Vorbitori Alexandru GRĂDINARU, Gheorghe-Ilie FÂRTE, Amfitrion Elena DORNESCU.

20:30 Gala Ia`Și Descoperă (Palatul Culturii).

Joi, 28 mai
17:00 Conferință „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural” (Muzeul Universității „A.I.Cuza”)
Conferința este susținută de Cătălin Botoșineanu și face parte din cele 6 susţinute pe parcursul proiectului, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi.

19:00 Deschiderea oficială a Festivalului Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „Mihai Ursachi”). Participă Reuven (Palgi) Hecker (Profesor universitar în cadrul Departamentului de Film și Televiziune din cadrul Universității din Tel Aviv), Liviu Carmely (regizor, Director și fondator al Arhivei de Film a Universității din Tel Aviv) și Paul Ghițiu (Director al Festivalului).

20:30: Concert Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra (Palatul Culturii).

Vineri, 29 mai
14:00 Concursul de volume colective de proză pentru liceeni „Ionel Teodoreanu” (Parcul Copou). Decernarea premiilor ediției a II-a a concursului lansat de Bibliotecă în octombrie 2014. Premiul va consta în publicarea volumului câștigător și o tabără de vară pentru autori. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.

20:30 Concert Marcel Pavel & Ionel Tudor Big Band (Palatul Culturii).

Sâmbătă, 30 mai
11:00 Ziua cărții pentru Copii: lansarea volumului „Universul cuvintelor” (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași). Volumul cuprinde creațiile elevilor care au participat la Concursul de creație literară organizat de Școala Gimnazială Rediu-Dumbrăvița. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația „Universul Prieteniei”, Asociația Literară „Păstorel” Iași, Primăria Ruginoasa, Centrul Cultural Ruginoasa.

19:00 Ceremonia de închidere a Festivalului Internațional „Poezia la Iași” (Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou)

20:30 Concert Direcția 5 & Ionel Tudor Big Band (Palatul Culturii).

Duminică, 31 mai
20.30: Concert Chris Norman (Smokie) (Palatul Culturii).

Acestea sunt doar o parte din evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2015. Programul complet și detaliat al tuturor evenimentelor este publicat pe site-ul evenimentului.