Ștefan cel Mare, la mall. Expoziția s-a mutat în centrul comercial pentru doi ani, cât muzeul se află în renovare

Data publicării:
EXPONATE SALA TRONULUI

Cele 15 exponate din Sala Tronului îi înfățișează pe Ștefan cel Mare și 14 boieri, sunt în mărime naturală, confecționate din fibră de sticlă și rășini, au peruci din păr natural iar ochii sunt făcuți din proteze. Veșmintele și podoabele sunt făcute manual. Expoziția a fost deschisă în anul 1980, iar acum, a fost mutată la mall pentru 2 ani.

„Era cel mai vizitat obiectiv în muzeul de Istorie, anual în jurul a 38.000 de vizitatori ne călcau pragul. Chiar dacă expoziția se află într-un mall, ea are regim de muzeu, cu bilet de intrare cu tot ce presupune regimul de muzeu,” a spus Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovina.

„În mod real s-a numit în Evul Mediu Sala Sfatului Domnesc, fiind cea mai importantă încăpere de la Curtea Domenească de la Suceava. În această încăpere, un simbol al puterii voievodale se afla tronul domensc și în jurul lui se afla, evident, voievodul și cei mai importanți boieri cu funcțiile care decideau politica internă și externă a Moldovei,” a spus Benonia Jităreanu, muzeograf Muzeul de Istorie Suceava.

Expoziția din mall poate fi vizitată zilnic, de marți pana duminică, între orele 10 și 22. După finalizarea lucrărilor la muzeu, expoziția va fi completată cu încă 10 manechine pentru a respecta componența Sfatului Țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri