Sari la conținut

Turist mușcat de câini la Iași. Pe străzile din capitala Moldovei umblă liberi 12 mii de câini fără stăpân

Eric este preşedintele Fundaţiei Star of Hope International din Suedia şi a venit la Iaşi din ţara natală pentru a sărbători Ziua Persoanelor cu sindrom Down. Barbatul a mers să vadă un copil din satul Slobozia care suferă de această boală, dar vizita s-a încheiat pentru el pe patul de spital.

„Filmam afară şi, pe neaşteptate, un câine m-a muşcat de picior. A fost foarte dureros şi am fost şi speriat pentru că am auzit de câinii sălbatici şi cât de periculoşi sunt. Apoi am mers la un doctor şi a trebuit să fac vaccin pentru a preveni un eventual pericol,” povestește Eric Lennart Eriksson.

„Noi nu avem câini sălbatici la mine în ţară, trebuie să îi ţii în lesă. şi asta nu este bine. Doctorul mi-a spus că o fetiţă de 3 ani a fost ucisă de un câine sălbatic şi asta este teribil,” a adăugat suedezul. 

Iar statisticile sunt îngrijorătoare. De la începutul anului, 344 de persoane din județul Iași au avut nevoie de vaccin antirabic, majoritatea fiind muşcate de maidanezi.

„Pe soţul meu l-a apucat şi pe băiat i-a rupt pantalonul. Chiar aici în faţă l-a apucat de picior. Îi adăposteşte şi le dă mâncare, le dă... Sunt o turmă şi pe aici, dar asta e,” povestește o ieșeancă.

„În mediul rural, de exemplu la Bârnova, sunt haite de câini. Eu am băiatul care locuieşte acolo. Nu poţi să-l trimiţi pe unul mic după pâine la chioşc din cauza câinilor. Cred ca îi ia de la oraş şi îi duce la ţară şi îi lasă acolo,” este e părere un domn. 

Medici atrag atenția că riscurile în cazul mușcăturilor de animale sunt foarte mari.

„A te vaccina şi a lua măsuri în momentul în care eşti muşcat de un animal necunoscut este foarte important, adică este cu risc vital, pentru că boala de care discutăm, rabia sau turbarea, cum este cunoscută, este o boală mortală dacă ea se declanşează,” a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

În judeţul Iaşi s-a deschis recent un adăpost pentru câinii fără stăpân a cărui capacitate este de peste o mie de locuri. Pe străzi sunt însă, potrivit reprezentanților primăriei, de zece ori mai mulți. 

Pe străzile din Iași umblă 12 mii de maidanezi, iar alți 300 sunt în adăposturi.