Sari la conținut

Un centru comercial din Suceava arde de peste 30 de ore

Două echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au intervenit pe parcursul nopții pentru lichidarea incendiului iar operațiunea a continuat și dimineață.

Marius Giurcă, locotenent colonel, ISU Suceava: "Odată cu prăbușirea tavanului din beton sunt surprinse în interior mărfuri care continuă să ardă. Sunt focare izolate."

50 de comercianți aveau standuri în hala complexului. Cei mai mulți dintre ei nu aveau mărfurile asigurate.

"De unde știm noi ce s-a întâmplat? Ne-a nenorocit, noi avem miliarde în marfă, am 10 salariați care tre să-i dau afară, ce să fac, nu mai este obiectul muncii." 

"Am primit marfă acum la sărbători. Am luat marfă pe datorie ca să o plătesc într-o săptămână, două."

"Nu avem bani, eu am rămas cu 48 de lei ieri am plecat acasă, cu 48 de lei ce să așteptăm? Moarte și atât," spun comercianţii.

"Instalația era bună, ieri dimineață ardea lumina, ardea și dintr-o dată s-a declașat. Eram dotați cu stingătoare pe culoare erau, fără nicio problemă, erau astea, nu s-a mai putut interveni, fumul a fost prea mare și nimeni n-a mai putut interveni," a declarat Mihai Rotariu, reprezentant centru comercial.

Cel mai probabil, conducerea centrului comercial va răspunde de acest incident.

Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava: "Atât administratorii cât și comercianții chiriași nu dețineau autorizație valabilă pentru siguranță la incendiu iar in ultimii ani au fost sancționați de inspectorii noștri de peste 100 de ori, cuantumul amenzilor depășind 92.000 de lei."

Pompierii spun că amenzile au fost date pentru că nu existau extinctoare, căile de acces către standuri erau blocate, iar clădirea nu avea aerisiri conforme.

Ștefan Corduș, administratorul complexului comercial: "Cum să intru în legalitate, să dărâm depozitul din temelii și să ridic altul nou? La mijloc e vorba de niște costuri enorme, eu nu am ignorat precizările făcute de către ISU."

Proprietarul complexului comercial a încheiat o poliţă de asigurare în urmă cu un an, la o valoare de despăgubire de aproximativ un milion de lei.