Sari la conținut

Vaccinul antitetanos lipsește din Suceava și Botoșani

În Spitalul Județean de la Suceava nu mai există nici o doză de ser antitetanic.

”Contractul cadru este încheiat cu furnizorul, de două săptămâni de zile purtăm corespondență cu acesta care ne-a comunicat că nu poate să pună la dispoziție vaccinul deși-l are în stoc datorită faptului că nu are, nu deține încă autorizarea de punere pe piață din partea ministerului,” a spus dr. Tiberius Brădățan, director medical Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Medicii de la urgențe, care administrează acest vaccin spun că încearcă să ia toate măsurile de precauție suplimentare în lipsa acestui vaccin.

Liviu Cârlan, șef UPU Suceava: „foarte importantă este toaleta plăgii respective care noi presupunem că ar putea fi infectată cu acest bacil tetanic. În 48-72 de ore ei se pot întoarce dacă reușim să rezolvăm această problemă.”

Chiar dacă unii bolnavi ar fi de acord să plătească pentru acest vaccin, nici nu ar avea de unde să-l cumpere pentru că lipsește și din farmacii.

Doinița Cocriș, președinte Colegiul Farmaciștilor Suceava: „farmaciile n-au achiziționat până acum aceste vaccinuri pentru că din start bolnavul plecând spre spital era un nonsens să aduci un medicament pe care nu-l cere nimeni. Farmaciile sunt particulare, nu poți să impui ca să aibă vaccinul decât dacă se cere pentru că altfel expiră, ele au termen mic de valabilitate.

Situația este aceeași și în județul Botoșani unde conducerea Spitalului Județean așteaptă un răspuns din partea Ministerului Sănătății.

„Spitalul Județean Botoșani nu mai are vaccin antitetanic de aproximativ două săptămâni. Din discuția purtată cu biroul de achiziții aceștia ne-au comunicat că MS nu a stabilit prețul pentru vaccin motiv pentru care acesta nu poate fi achiziționat din depozitele centrale,” a declarat Radu Bercea, purtător de cuvânt al Spitalul Județean Botoșani.

Vaccinul antitetanic se administrează în cazul pacienților cu tăieturi, înțepături și mușcături pentru a preveni infecția cu tetanos care poate fi chiar fatală. La Suceava, lunar, între 600 și 800 de persoane care ajung la urgențele spitalului au nevoie de administrarea acestui ser.

Pe aceeași temă