Sari la conținut

400 de pacienţi datorează Spitalului Judeţean din Oradea 600.000 de lei

Peste o jumătate de milion de lei - este suma pe care Spitalul Judeţean din Oradea o are de recuperat de la peste patru sute de persoane. Vorbim despre acei pacienţi cărora, chiar dacă au asigurare, nu le sunt decontate serviciile medicale oferite. Medicii spun că din banii ce trebuie recuperaţi ar putea fi echipată cu toate aparatele necesare o întreagă sală de operaţii.

pacienti datorii

În ultimii patru ani, mii de pacienţi nu au plãtit pentru serviciile medicale oferite de Spitalul Judeţean din Oradea. Este vorba despre persoane care au cãzut victime unor situaţii provocate din propria neatenţie sau greşealã. În aceste cazuri, cheltuielile de spitalizare nu sunt acoperite de asigurarea medicalã.

"Spre exemplu, tentativa de suicid ar intra în această categorie, de asemenea autovătămări ca urmare a accidentelor rutiere, agresiuni de care se fac vinovate victimele, situaţii care s-au petrecut eventual din culpa pacientului", explică dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean din Oradea.

Datele încercuite în calendarul lui 2017 arată că şi în acest an juriştii Spitalului Judeţean din Oradea au de făcut multe drumuri la instanţe, pentru procesele de recuperare a cheltuielilor de spitalizare.

"În evidenţa compartimentului juridic se află în lucru 2.182 de dosare aferente perioadei 2012-2016. Din ele 400 sunt pe rolul instanţei de judecată", susţine Ramona Pepelea, consilier juridic la Spitalul Judeţean din Oradea.

Sumele neplãtite de aceşti pacienţi sunt de ordinul a sute de mii de lei.

"Banii nerecuperaţi de la pacienţii trataţi care au obligaţia să-şi plătească spitalizarea este de 150 de mii de euro - 600 de mii de lei. Cu suma asta s-ar putea echipa o sală de operaţie sau s-ar putea achiziţiona un aparat digital Roengen", susţine dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Însã cheltuielile de spitalizare nu pot fi recuperate de la toţi datornicii.

"Avem făptuitori care în urma executării constatăm că pe parcursul executării a decedat sau că nu are patrimoniu; acelea sunt sume care nu se mai recuperează la bugetul spitalului", a precizat consilierul juridic al Spitalului Judeţean din Oradea.

Pe lângã aceasta, dacã spitalul nu reuşeşte sã recupereze banii în termen de cinci ani, faptele se prescriu.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă