Acuzaţii de otrăvire

Data publicării:
otravire-57173

Membrii unei asociaţii de conservare a mediului se plâng că găsesc, periodic, cadavre de acvile, stârci sau erete, specii ocrotite de lege. Ornitologii susţin că acestea mor din cauza unor otrăviri. Nagy Attila, ornitolog în cadrul Grupului Milvus declara: "Am găsit peste 20 de păsări răpitoare moarte dintre care, la unele chiar am dovedit că au fost otravite. Am colectat păsările, le-am trimis la analiză şi rezultatul a fost că au fost otrăvite cu furadan." Ouă de găină sau bucăţi de plămân otrăvite, amplasate în diferite locuri pe fondurile de vânătoare, duc la moartea unor animale, inclusiv din gospodăriile oamenilor din zonă. Ştefan Covaci, localnic explica: "Am văzut doi vânători care au pus otravă pe jos. La vecinu s-a intâmplat că a dat drumul la porci şi porcii au mâncat otravă şi a murit porcul lui." Cei care administrează fondul de vânătoare neagă acuzaţiile şi bănuiesc mai multe persoane că încearcă să-i discrediteze, motiv pentru care le-au dat în judecată pentru calomnie. Marius Cociubei, paznicul fondului de vânătoare

"-Au fost preluate probe şi nu ieşit niciodată că a fost furadan. Eu aşa ştiu de la Garda de Mediu.

-Cine pune momelile?

-Nu ştiu, probabil chiar ei să ne facă probleme."

"Reprezentanţii Gărzii de mediu Bihor au refuzat să ofere orice fel de informaţii cu privire la folosirea otrăvii pe anumite fonduri de vânătoare."

Reprezentanţii asociaţiei de conservare a mediului susţin că pot oricând dovedi folosirea otrăvii, care a fost confirmată de laboratorul DSV Mureş în cadavrele unor pasări trimise spre analiză.

Membrii asociaţiei de vânătoare, acuzaţi că ar fi plasat momelile otrăvite, spun că luptă prădătorilor care diminuează fondul cinegetic, dar prin alte metode. Marius Cociubei, paznicul fondului de vânătoare spune:"Vulpile, coţofenele, sau câinii hoinari şi pisicile, prin împuşcare." Pentru a opri otrăvirile, membrii grupului Milvus au depus plângeri şi sesizări inclusiv la ministerul mediului. Furadan este o substanţă foarte toxică cu efect neuro paralizant, care acţionează in doar câteva minute de la inghiţire. Din cauza toxicităţii sale, ea a fost interzisă la comercializare in Uniunea Europenă, dar şi in România, incă din 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri