Sari la conținut
News Alert

Amendat pentru o sesizare la Radarul Pădurilor. Un maramureşean a fost sancţionat pentru că reclamaţia nu s-a confirmat

Din toamna anului trecut, de când a fost introdus Radarul Pădurilor, oricine poate suna la numărul de urgență 112 ca să anunțe un transport de lemne suspect. De această posibilitate s-a folosit și Ciprian Coc, când a văzut un camion cu bușteni trecând prin comuna sa. A sunat la numărul unic și a vorbit cu un angajat al poliției județene.

„Domnul respectiv m-a întrebat în ce măsură sunt îndreptățit să cer verificarea unui asemenea transport, mi s-a închis telefonul. Cam la cinci minute m-a sunat polițistul din localitate și mi-a explicat că în cazul în care transportul este legal eu voi fi sancționat."

Ceea ce s-a întâmplat a doua zi, când bărbatul a primit acasă o amendă de 1000 de lei. Polițistul din comună a invocat faptul că transportul era însoţit de toate actele necesare şi a stabilit că reclamantul a apelat "nejustificat" serviciul de urgenţă 112.

"Nu-mi vine să cred că se poate așa ceva; evident că m-am gândit ce ar trebui să fac, să contest procesul verbal care s-a întocmit în lipsa mea. Nu este concludent cu ceea ce s-a întâmplat, am cerut verificarea transportului, nu am spus că e ilegal", spune Ciprian Coc.

Bărbatul a contestat deja sancţiunea și a luat legătura cu organizații non-profit din domeniul protecției mediului, care i-au și oferit sprijin în demersurile sale. Inspectorii care se ocupă de regimul silvic spun că nu există nicio prevedere privind amendarea celor care fac sesizări.

„Ordinul 856 nu prevede nicio sancțiune. Nu are cum să fie amendat. Din momentul în care verifică numărul de mașină și se constată că codul este valabil, se încheie acțiunea. Dacă se constată că nu este valabil se continuă acțiunea și se depistează", explică Ioan Raț, șef serviciu control ITRSV Bihor.

Reprezentanţii Poliției Maramureș nu au dorit să comenteze situația. De la lansarea Radarului Pădurilor, peste 11 mii de persoane au sunat la 112 pentru a sesiza transporturi suspecte de lemne. Până acum nimeni nu a fost sancţionat dacă reclamaţia s-a dovedit neîntemeiată.

Redactor: Laura Breb
Operator: Kristian Kosa

Editor web: ADrian Laboş

Pe aceeași temă