Sari la conținut
News Alert

Apartamentele noi din Oradea, mai scumpe. Preţul lor a crescut în 2015 cu 1,2%

Potrivit studiului Darian, în primul semestru din 2015 preţul mediu al apartamentelor noi în Oradea a fost mai mare cu 1,2% decât în 2014. Dacă anul trecut apartamentele noi se vindeau cu 824 euro metrul pătrat, anul acesta costul unui singur metru pătrat a urcat cu 10 euro. 

- 2014 - 824 euro/mp
- 2015 - 834 euro/mp

În ultima perioadă dezvoltatorii imobiliari au construit blocuri în zona Tudor Vladimirescu-Decebal. "Suntem în prezent în faza de pregătire puz pentru a realiza cartire rezidențiale de blocuri în zona Ceyrat și zona Oneștilor", confirmă Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Dacă apartamentele noi sunt căutate, cele din blocurile ridicate înainte de 1989 nu-şi găsesc clienţi şi s-au ieftinit.

"Scăderea prețurilor la apartamentele vechi per metru pătrat a fost de la 706 euro mp preț mediu în 2014, semestrul întâi la 699-700 de lei mp", spune Lucian Leucea, managerul unei firme de evaluări.

Cele mai multe apartamente vechi au fost tranzacționate în cartierele Rogerius, Nufărul și Cantemir. Un apartament cu două camere din aceste zone este chiar și cu 8 mii de euro mai scump decât unul aflat în cartierele Ioșia sau Velența.
Raportată la anii dinaintea crizei financiare, piața imobiliară din Oradea, cu excepția apartamentelor noi, a scăzut aproape la jumătate.

"Scăderile sunt chiar mari de 40% față de 2008 și tendința, din punctul nostru de vedere, este de stagnare", spune Lucian Leucea.

Agenții imobiliari susțin că piața terenurilor din Oradea este în stagnare. Pentru zonele ultracentralele tranzacțiile s-au efectuat la 110-270 euro pe metru pătrat iar în zonele periferice prețul este situat între 2 și 15 euro pe metru pătrat. Chiriile birourilor sunt sub cele din semestrul anterior și se încadrează între 3-9 euro pe metru pătrat pe lună.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş