Sari la conținut

"Big Brother" pe uliţe. Într-o comună din Bihor a fost instalat un sistem de supraveghere HD

E liniște și pace pe ulițele din Sântandrei. Nici nu ar putea fi altfel, pentru că orice mișcare din comună este observată și înregistrată cu ajutorul unui sistem modern de supraveghere.

"Avem montate 30 de camere, 15 în HD, plus încă trei pentru monitorizarea numerelor de maşini pe timp de noapte şi de zi în caz de accidente", a calculat Sebastian Tocai, viceprimarul comunei Sântandrei.

Calitatea superioară a imaginilor în format High-Definition permite aflarea unor detalii imposibil de aflat în alt fel.

"Observ aici un auturism ieşit din comuna Sântandrei putem identifica numărul de maşină. Acestă maşină are număr de Dolj", arată Ioan Fraţilă, administratorul de reţea al Primăriei Sântandrei.

Camerele au fost montate în vară pe străzile principale, la intrările în localitate și în zonele în care s-au comis mai multe spargeri. Instalarea rețelei a costat 60 de mii de lei şi a fost plătită integral din bugetul comunei. Imaginile sunt stocate pe serverul primăriei timp de 30 de zile, după care sunt şterse automat. Sistemul și-a dovedit deja utilitatea.

"Am identificat două maşini care au făcut accident pe raza celorlalte localităţi şi vreo trei cazuri de furturi", dezvăluie viceprimarul comunei.

"Ştiind că sunt montate camere în anumite zone în puncte, nu vor fi spargeri furturi şi alte de genul", spune un localnic. 

"Eu zic că merită, e mai siguranţă în zonă, nu?"

La câțiva kilometri distanță, străzile din Oradea sunt monitorizate de nu mai puțin de 133 de camere.

Tot cu ajutorul camerelor de supraveghere, în primăvară au fost identificaţi cei care au ucis în bătaie un agent de pază dintr-o comună din Bihor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș

Pe aceeași temă