Căldura a adus legumele pe tarabe

Data publicării:
legume-52960

În satul Livada, la câţiva kilometri de Oradea, Francisc Chelemen are mai multe sere în care cultivă în special roşii. Spune că anul acesta şi vremea a fost un element important în coacerea timpurie a legumelor. În plus, încă de la începutul iernii, producătorul a îngrijit cu atenţie toate răsadurile.

"Am pus cu o lună mai repede decât în anii precedenţi şi iarna asta totuşi n-a fost asprăDepinde de perioada în care înfiinţăm cultura şi cum ne ajută şi natura cum e şi acum avem soare, e cel mai mare ajutor al nostru", spune producatorul agricol Francisc Chelemen.

Pentru că abia ce au apărut legumele pe tarabe, preţurile sunt încă mai mari decât în vârful de sezon.

Comercianţii justifică preţurile piperate din această perioadă prin faptul că trebuie să-şi acopere măcar parţial costurile de producţie. Aceştia spun că vor lăsa din preţ în momentul în care vor apărea mai multe legume de acest fel.

"Au apărut mai devreme pentru că nu a fost iarna aşa grea, de exemplu, spanacu-i din grădină, nu-i din solar şi la folie unde n-o fost încălzit...a apărut cu o lună mai devreme toată marfa", spune producatorul agricol Sandor Karoly.

Preţurile legumelor de sezon sunt chiar şi cu 3 lei mai mari faţă de cele obişnuite. Astfel, legătura de ridichi sau de ceapă verde se vinde cu 3 lei, spanacul costă 7 lei, iar salata verde cu 2 lei 50, trei lei.

În ciuda preţurilor mai mari, clienţii se bucură că pot cumpăra legume primăvăratice şi spun că în această perioadă nu se mai uită la costuri.

Comercianţii din pieţele orădene spun că preţurile vor scădea abia pe la jumătatea lunii martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri