Sari la conținut

Companiile le pot cere şcolilor să pregătească specialiştii de care au nevoie

Inspectoratul Şcolar Bihor a transmis către şcoli noua procedură de colaborare cu firmele din judeţ. Potrivit acesteia, companiile le indică unităţilor de învăţământ numărul de specialişti de care au nevoie şi domeniile de activitate în care aceştia trebuie şcolarizaţi. Firmele le asigură elevilor posibilitatea de a face practică, iar la absolvire îi pot angaja.

În urma acestei colaborări, colegiile profesionale și tehnice vor ști din timp ce fel de specializări vor oferi în anul de învăţământ următor.

„Parteneriatele cu agenţii economici ne semnalizează domeniile care sunt deficitare în forţă de muncă şi pot să ne ajute în realizarea, proiectarea unui plan de şcolarizare corect", spune Cristina Olar, directoarea Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" Oradea.

Colaborarea cu școlile reprezintă un avantaj pentru companiile interesate să angajeze meseriași buni. Reprezentanţii firmelor susţin că în acest fel se va reveni la practica efectuată în vremea de glorie a învăţământului profesional.

"Ar fi foarte important ca acum să se facă efectiv practic, nu doar teoretic şi doar cu nişte adeverinţe de la nişte firme", consideră Octavia Joldiş, manager resurse umane.

„Degeaba o şcoală profesională sau o instituţie - universitate sau facultate - pregăteşte anumite domenii care nu sunt bune pe piaţă, atunci acel elev a făcut o meserie degeaba", este de părere Mihai Pop, antreprenor.

Toate solicitările firmelor trebuie trimise Ministerului Educației până pe 22 decembrie. Contractele dintre companii şi şcoli ar urma să fie semnate la începutul anului următor.

Reporter: Laura Breb
Operator: Ciprian Platona
Editor web: Adrian Laboş