Sari la conținut

Duminică, nord-vestul ţării scapă de codul roşu de caniculă. În schimb, sunt anunţate furtuni

Meteorologii au anunţat că, după două zile de avertizare cod roşu de caniculă, 10 din cele 12 judeţe din părţile de vest şi centrală ale ţării intră sub coduri galbene, respectiv portocalii. În schimb, după temperaturile extreme din această săptămână, sunt posibile vijelii şi grindină, mai ales în nord şi nord-vest.

Astfel, codul roşu de caniculă se menţine duminică în Mehedinţi şi Dolj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...41 de grade. Aici indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

Sub codul portocaliu de temperaturi ridicate trec judeţe din Banat, Muntenia, Dobrogea, din cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei, precum și din nordul și estul Olteniei și sudul Crișanei. În aceste zone temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, cu mult peste mediile climatologice specifice perioadei.

Bihorul, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi alte câteva judeţe din nord se vor afla azi sub cod galben de caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat în aceste zone, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.

În a doua parte a zilei de duminică (6 august) și în noaptea de duminică spre luni (6/7 august) vor fi averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii, în special la munte, în nord-vestul și nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

Editor web: Adrian Laboş