Fără lapte şi corn în Bihor

Data publicării:
lapte si corn

Şcoala a început de mai bine de o săptămână, dar laptele şi cornul încă nu au ajuns pe băncile elevilor. Reprezentanţii Consiliului Judeţean dau vina pentru întârziere pe noul sistem de achiziţii, însă estimează că la începutul lunii octombrie va începe distribuirea alimentelor.

Elevii din Bihor au primit pentru prima dată lapte în 2004. Ulterior, programul guvernamental a fost extins şi la clasele V-VIII, însă nu puţine au fost perioadele când produsele nu ajungeau pe băncile şcolarilor.

Aceeaşi situaţie se repetă şi în această toamnă. Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor distribui laptele şi cornul în Bihor se află în faza de contestaţii şi în aproximativ două săptămâni procedura va fi încheiată. Până atunci, elevii se mulţumesc cu mâncarea adusă de acasă.

"Îmi plăceau laptele şi cornul şi mâncam în fiecare pauză. Acum mânânc sandwich de acasă", spune o fetiţă.

"Pentru mine acest program este foarte intuitiv, deoarece sunt mulţi copii care nu îşi permit să îşi cumpere de mâncare", o completează alt elev.

"Copiii aşteaptă acest program cornul şi laptele; aceste produse au fost consumate în ultimii ani, copiii se bucurau de ele şi am observat că şi elevii mai mari le consumau", spune Diana Simina, profesoară la Şcoala Dacia din Oradea.

Medicii nutriţionişti sunt de părere că laptele pe care elevii îl vor primi zilnic ar trebui înlocuit cu un fruct.

"Pentru că au fost zone unde laptele nu a fost ţinut în condiţii proprii am recomandat ca cel puţin laptele să fie schimbat cu fructele pentru că în acest program lipseşte aportul de fibre şi aportul complet de vitamine", susţine dr. Amorin Popa, medic nutriţionist.

Guvernul ia deja în calcul modificarea programului "Laptele şi Cornul" şi a iniţiat un proiect-pilot prin care elevii din 50 de şcoli din ţară vor primi o masă caldă în valoare de şapte lei.

"În judeţul Bihor a fost aleasă şcoala gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin, unde, potrivit actului normativ, 1047 de elevi vor beneficia de o masă caldă", a confirmat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

În funcţie de rezultatul acestui proiect pilot, noul program ar urma să fie extins la toate şcolile din ţară.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri