Inundație controlată pentru ecologizarea Crişului Repede, în Oradea

Data publicării:
apa

Barajul de la Tileagd a fost deschis marţi, la ora 11, când un volum mare de apă a pornit spre Oradea. Ridicarea nivelului râului nu s-a făcut brusc, pentru că specialiştii au vrut să fie siguri că acţiunea nu va produce pagube colaterale. Dacă dimineaţă bolovanii din albia Crişului Repede erau vizibili în mai multe zone, după ce apa a fost eliberată din baraj nivelul râului s-a ridicat cu aprape un metru.

"Va fi sesizabilă creşterea râului vom ajunge la un debit de 80 metri pe secundă. Practic, se face o spălare a albiei, o curăţare faţă de acea vegetaţie crescută din abundenţă, cât nivelul apei a fost scăzut", a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

La priza de apă aflată la ieşirea râului din Oradea au fost pregătite toate grătarele, unde se vor strânge toate mizeriile adunate pe Crişul Repede. Sute de kilograme de vegetație moartă, dar şi mii de flacoane din albia Crișului Repede vor fi adunate în cursul următoarelor zile.

"Noi vrem să spunem că efectele vor fi benefice pentru albie, deoarece există acea vegetaţie care s-a depus în timp din cauza debitului redus", susţine Dumitru Voloşeniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Astfel de acțiuni sunt făcute periodic, iar aceasta este prima din 2013.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri