Sari la conținut

Judecător orădean exclus din magistratură, după ce a profesat în Kosovo

Judecătorul Gabriel Chifan, angajat la Secţia Contencios a Curţii de Apel Oradea, şi-a luat concedii fără plată succesive, din septembrie 2013, până în iunie acest an. Aşa a reuşit să se angajeze, tot ca judecător, într-o misiune a EULEX - Poliţia Uniunii Europene - derulată în Kosovo.

"Domnul judecător se află în concendiu fără plată din data de 16.09.2013 până la data de 14 iunie 2014 şi ulterior până în iulie 2015, având un contract în derulare în afara teritoriului României în cadrul misiunii Uniunii Europene din Kosovo, fără să existe avizul Consiliului Superior al Magistraturii privind detaşarea sa", a declarat judecătorul Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

Se pare că Gabriel Chifan a recurs la această stratagemă după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a refuzat cererea de a face parte din misiunea respectivă. Statutul CSM prevede că magistraţii, chiar dacă se află în concediu fără plată, nu pot desfăşura alte activităţi decât didactice.

Decizia excluderii din magistratură a magistratului nu este definitivă - ea poate fi atacată la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş