Sari la conținut

La alţii se poate. În Ungaria, la Debreţin se ridică un stadion în valoare de 38 de milioane de euro

În timp ce stadionul din Oradea este mai degrabă o ruină, în Debreţin lucrările la arenă se apropie de final. Demolarea vechiului stadion a început la începutul anului trecut, iar noua construcţie va fi gata pe 1 mai.

"Nu este un stadion mare, nici mijlociu, unul mijlociu ar avea o capacitate de 40 000. Aici vor încăpea 20.000 de spectatori. Din punctul de vedere al calităţii serviciilor, însă, este de categorie de top european. Practic, în afară de finala celor două cupe europene, poate găzdui orice partidă", detaliază Tibor Krecz, şef de comunicare.

Cei 38 de milioane de euro, cât a costat ridicarea stadionului, au venit din bugetul de stat. Arena va fi gazda echipei locale DVSC Debreţin, campioana Ungariei în urmă cu doi ani. Maghiarii au evoluat în Liga Campionilor în 2009, însă atunci au jucat la Budapesta, pentru că vechiul stadionul nu îndeplinea normele UEFA pentru acest nivel.

Datorită arhitecturii ieşite din comun, dar şi a locaţiei inedite, o pădure de la marginea Debreţinului, construcţia a fost supranumită "Robin Hood Arena". Pentru a proteja speciile din zonă, arhitecţii au gândit un sistem de drumuri de acces care să treacă pe deasupra pădurii, astfel încăt copacii să nu trebuiască tăiaţi.

Inaugurarea noii arene va avea loc pe 1 mai, cu amicalul dintre naţionalele Ungariei şi Danemarcei.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi