Sari la conținut
News Alert

Operaţie în premieră la Oradea. Plămânii unui bărbat în moarte cerebrală au ajuns în Germania

Un bihorean aflat în moarte clinică a devenit donator de organe chiar în ziua în care urma să îşi serbeze aniversarea. Familia lui a avut puterea să treacă peste durere şi a făcut un gest nobil care va salva multe vieţi. Intervenţia a durat opt ore, iar plămânii vor ajunge în Germania. Asta pentru că la noi nu se poate face acest tip de transplant, deşi în Bucureşti există un centru acreditat în acest scop.

Operaţia complexă de prelevare de organe şi ţesuturi a avut loc la Spitalul Judeţean din Oradea şi a reprezentat o premieră pentru medici.

"Este vorba despre prelevarea plămânilor la un pacient în moarte cerebrală de 57 de ani, acceptat de o clinică din nordul Germaniei de lângă Hamburg. S-au trimis ficatul, corneea şi ţesuturile în Bucureşti", a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de Transplant Bihor.

Şi familia donatorului şi medicii sunt însă dezamăgiţi că gestul nobil nu poate să-i ajute şi pe românii care au nevoie de transplant de plămâni.

"Noi, deocamdată, în Romania nu avem un centru activ de transplant pulmonar", susţine dr. Andrei Nica, responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Colentina.

Prelevarea de organe a avut loc chiar de ziua de naştere a donatorului. Fiica bărbatului a văzut în asta un simbol şi îndeamnă familiile care pot salva vieţi să dea şanse şi altora să trăiască.

Anul trecut în Oradea au fost efectuate 15 operaţii de prelevare de organe.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves