Sari la conținut

ORADEA. Parcul celor 27.000 de lalele | Un artist orădean a plantat florile pe propria cheltuială

27 de mii de lalele au transformat aleea unui parc din Oradea într-un adevărat spectacol al culorilor. Toate au fost plantate pe cheltuiala sa de un artist local, care a vrut în acest fel să readucă farmecul de odinioară al zonei. Bărbatul este și proprietarul unei florării aparte: noaptea, în magazin se aude, în surdină, muzică clasică, pentru că, spune el, are un efect benefic asupra plantelor.

Covorul miilor de lalele îi impresionează pe orădenii care se plimbă prin parcul Libertății din Oradea. Se opresc să admire peisajul multicolor, iar cei mai mulți își fac fotografii.

Puțini știu că toate cele 27 de mii de lalele au fost plantate de un singur om. Marius Sabău, un artist pasionat de flori, a cumpărat din banii săi toți bulbii pe care i-a așezat în pământ toamna trecută.

"În primul rând, cred că una dintre motivaţii a fost să-mi demonstrez mie însumi că se poate. De mic copil parcul acesta îmi plăcea."

Marius a moştenit pasiunea pentru flori de la bunica sa, care a fost florărească. În vacanțele de vară din timpul liceului a muncit la o seră din Ungaria, unde a și studiat câțiva ani.

"În fiecare vacanţă de vară mă duceam la Debreţin, la solariile de cultivare de flori, ca să îmi câştig bănuţii. Încet, încet am învăţat fiecare floare ce secret are ca să crească frumos."

Rând pe rând, a absolvit liceul CFR, după care a lucrat într-o bancă și a studiat regia de film la Budapesta. A lucrat și la o florărie din capitala maghiară, pentru că, spune el, "prin oricâte domenii am trecut, dintotdeauna mi-a rămas pasiunea mea".

După 12 ani s-a întors în Oradea, unde a deschis o florărie. Este una aparte, în care muzica clasică se aude întreaga noapte.

"Suntem foarte bucuroşi să aflăm că există cetăţeni, ONG-uri care doresc să se implice, să întreţină domeniul public. Îi sprijinim cu ce putem, în primul rând le permitem să amenajeze", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Parcul unde se află covorul de lalele a fost, odinioară, un loc de promenadă al orădenilor. Marius spune că prin gestul său vrea să reînvie atmosfera de odinioară a zonei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi