Sari la conținut
News Alert

ORADEA. Pasaj vandalizat la scurt timp de la modernizarea lui

După ce un grup de tineri au distrus „din amuzament" interiorul unui tramvai din Oradea, vandalii au mai făcut o victimă în Oradea: un pasaj subteran din centrul oraşului. Recent refăcut de Primărie, trecerea de pe bulevardul Magheru are acum pereţii murdăriţi, iar gresia a fost spartă. Autorităţile locale vor să instaleze camere de supraveghere ca să protejeze obiectivele refăcute cu bani din bugetul local sau din fonduri europene.

Ţintă preferată a vandalilor, pasajul de pe bulevardul Magheru a fost refăcut ultima dată în urmă cu doar o lună, cu 45 de mii de lei. Atunci autorităţile l-au pregătit pentru a fi decorat de o echipă de artişti plastici. Însă aceştia mai trebuie să aştepte, pentru că trecerea subterană a fost din nou degradată.

"La doar câteva zile după ce a fost igienizat, pasajul subteran necesită noi lucrări de refacere şi curăţare", a remarcat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

"Acesta a fost deja murdărit, vandalizat cu o vopsea neagră, fapt care presupune acum că va trebui să-l curăţăm din nou şi asta presupune costuri", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Nu mai puţin de 4700 de lei vor costa curăţarea pereţilor pasajului şi înlocuirea dalelor de gresie şi policarbonat sparte.

"Cultura îşi spune cuvântul; sunt oameni care nu ştiu să pună în valoare ce fac alţii", e de părere un localnic.

"Un gest foarte urât, pentru că s-a investit foarte mult în oraş", susţine altul.

Poliţiştii locali nu au reuşit să-i identifice pe autorii distrugerilor. Ca să evite astfel de situaţii, primăria ia în calcul noi investiţii.

"Una dintre variante ar fi de achiziţiona camere de supraveghere care să ne ajute pe noi să prindem făptaşul care face astfel de distrugeri", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Scrierea sau desenarea fără drept pe pereteţii clădirilor pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locurile publice, cât şi deteriorarea prin orice mijloace a acestoara precum şi dezlipirea sau distrugerea se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei", a precizat Laura Cotrău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

La începutul lui octombrie, tot în Oradea, un alt pasaj subteran vandalizat a fost curăţat, iar o echipă de artişti stradali din Cluj a realizat un grafitti 3D pe treptele acestuia.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă