Sari la conținut

Peste 100 de pensionari din Maramureş au girat fără să ştie împrumuturi de 1 milion de lei

Situaţie controversată în Maramureş, unde peste 100 de persoane au primit notificări conform cărora, în calitate de giranţi, trebuie să achite împrumuturi restante la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Oamenii spun însă că nu au garantat pentru nimeni. Principalul suspect este reprezentanta CAR din comună, care ar fi folosit numele localnicilor ca să ia bani pe care nu i-a mai dat înapoi. Femeia neagă acuzațiile.

Ştefan Hojda a aflat recent că ar fi girat un împrumut la CAR Sighetu Marmaţiei, luat în august 2016. Ratele nu au mai fost plătite, iar instituţia îi cere acum omului să achite 14.000 de lei.

„Cum am ajuns eu girant fără să știu, să mă înștiințeze nimeni?! Pe nume Rusneac Vasile, eu nu cunosc persoana asta”, susţine bărbatul.

O notificare similară a primit şi o vecină a bărbatului.

„Cineva a luat un împrumut în sumă de 16.000 lei din care nu a plătit nimic omul respectiv. Nu cunosc, nici n-am fost niciodată girant la cineva”, spune şi Viorica Hojda.

În total, peste 100 de localnici din comuna Moisei figurează ca giranți pentru împrumuturi luate pe numele unor persoane pe care nici măcar nu le cunosc. Până acum 15 dintre ei au depus plângeri la poliție.

„Polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune pentru a stabili împrejurările în care mai multor persoane de pe raza comunei Moisei li s-a solicitat, în calitate de giranți, să plătească ratele unor debitori fără să fi încheiat contracte în acest sens”, a declarat Florina Meteș, purtător de cuvânt al Poliţiei Maramureș.

Oamenii cred că numele şi datele lor personale ar fi fost folosite de reprezentanta Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

„- Stați liniștiți că sunt treburile mele, le voi rezolva eu.
- Ne directionați spre Sighetu Marmației la cineva anume?
- Nu, n-am treabă. Și-așa s-au răzbunat ăștia pe mine de numai...
- Cei de la Sighetu Marmației?
- Da, bineînțeles…”, a spus în faţa echipei Digi 24 Teodora Tomoiagă, femeia bănuită de înșelăciune, după care a susţinut că se simte rău.

Reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Sighetu Marmației nu au putut fi contactați. Pentru moment, cercetările polițiștilor vizează infracțiunea de înșelăciune, însă încadrarea faptelor ar putea fi schimbată dacă se va dovedi că la mijloc a fost vorba și despre fals în înscrisuri oficiale și falsificarea de semnătură. Prejudiciul total estimat depășește 1 milion de lei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa