Sari la conținut

Președintele Slovaciei s-a întâlnit, miercuri, la Oradea, cu membrii comunitãților slovace din vestul ţării

Oradea a primit marţi o vizită la cel mai înalt nivel. Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, s-a aflat timp de o oră în Bihor, unde a stat de vorbă cu membrii comunităţii slovace din judeţ. A aflat astfel care este situaţia acestora şi cu ce probleme se confruntă. Preşedintele slovac s-a întâlnit şi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi s-a îndreptat apoi spre Nădlac.

Prezent luni la București pentru o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, șeful statului slovac a ajuns marţi dimineață la Oradea.
A fost întâmpinat cu pâine și sare, după care a stat de vorbă cu reprezentanții comunităților de slovaci din Bihor și Sălaj. Preoții și dascălii i-au explicat lui Andrej Kiska care sunt problemele cu care se confruntă în ultimii ani.

"În dioceza din Banat, din pãcate, nu avem nici un preot care sã fie de etnie slovacã, dar sunt preoți care au învãțat slovãcește de dragul credincioșilor", spune Martin Rolnic, preot în localitatea Făgetu.

"În anul 2008 am avut 500 de elevi slovaci în Bihor, iar acum avem 340. Pleacã la oraș sau în alte țãri europene în cãutarea unui loc de muncă", explică Alexandru Mlinarcik, profesor.

"Mă bucur să văd că această comunitate slovacă are o zonă unde se poate dezvolta, unde poate crește și se simte bine. Comunitatea slovacă din această zonă este o punte de legătură între România și Slovacia și întărește legăturile dintre cele două state", a declarat Andrej Kiska.

Președintele slovac a discutat timp de câteva minute și cu autoritãțile locale.

"Va duce mai departe tot ce a vãzut, pentru cã este ce vedea atât în județ, cât și în municipiul Oradea", spune Adrian Merka, deputat de Bihor.

Sandor Pasztor, președintele Consiliului Județean Bihor, a completat: "Este o comunitate veche în județul Bihor. Noi ne bucurãm de ei, pentru cã aceastã comunitate îmbogãțește Bihorul."

Însoțit de vicepremierul Vasile Dâncu, președintele Slovaciei a vizitat şi localitatea arãdeanã Nãdlac, unde la ultimul recensãmânt aproape jumãtate dintre locuitori s-au declarat de etnie slovacã.

În Bihor trãiește cea mai mare comunitate de slovaci din România - este vorba despre 8500 de etnici din cei 15.000 de la nivel național.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța