Sari la conținut

Proiect-pilot | Deşeurile biodegradabile, colectate separat

De la 1 iunie, 12.000 de orădeni vor colecta separat deşeurile biodegradabile. Proprietarii apartamentelor din zonele incluse într-un proiect pilot al administraţiei locale vor aduna într-un recipient special resturile de mâncare, şerveţelele, zaţul de cafea sau cojile de ouă. Transportate într-un container separat, deşeurile vor ajunge la halda de gunoi unde vor fi transformate în compost.

În proiectul care prevede colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu în două ca până acum, sunt cuprinse 126 de asociaţii de proprietari din Oradea. Cei 12 mii de locatari vor strânge separat nu doar resturile menajere şi reciclabile, ci şi pe cele biodegradabile. Este vorba despre resturile alimentare, de fructe şi legume, cojile de ou, zaţul de cafea sau şerveţelele de hârtie.

Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea: "Firma de salubritate va monta în jurul celor 126 de asociaţii şi un container de culoare maro pentru deşeurile biogredabile, iar proprietarii apartamentelor vor primi un recipient special pentru colectare."

"Să pui aşa nişte produse separat şi să le cobori apoi la locul destinat, nu e greu deloc", spune un locatar.

După ridicarea din containerele speciale, deşeurile biodegradabile vor ajunge la halda de gunoi, unde vor fi transformate în compost.

Zoltan Pasztai, managerul Eco Bihor: "Atâta timp cât deşeul organic va fi contaminat cu ştiu eu ce alte recipiente, compostul pe care eu l-aş putea produce este periclitat. Noi am militat ca aceste deşeuri organice să fie colectate de fiecare apartament separat, astfel încât orice persoană să poată fi trasă la răspundere pentru ce depozitează."

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Dorim să vedem în aceste 6 luni cum se implementează. Dacă ajută la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi bineîneţeles dacă acest lucru se va întâmpla acest proiect va fi extins la nivelul întregului oraş."

Implementarea acestui proiect este necesară pentru ca Oradea să atingă ţintele anuale de reciclare. Comparativ cu anul trecut, în 2018 românii ar trebui să reducă cu 45 % cantităţile de deşeuri abandonate; în caz contrar vor fi aplicate penalităţi.

Anul acesta municipalitatea orădeană a plătit către Administraţia Fondului de Mediu o amendă de 500.000 de lei, iar anul trecut o penalizare de 300.000 de lei.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi