Protest al actorilor teatrului din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
PROTEST_TEATRU

A fost protest aseară la Teatrul Regina Maria din Oradea, unde 30 de actori au protestat în stradă, nemulţumiţi că nu au salarii egale cu angajaţii Filarmonicii din oraş. Asta în condiţiile în care ambele instituţii sunt subordonate Consiliului Judeţean. Actorii avertizează că dacă situaţia nu se va rezolva, vor boicota spectacolele şi vor da în judecată CJ Bihor.

Protestul actorilor a început la ora 18:30, cu 30 de minute înainte de spectacolul cu piesa "Domnul Jurdan". 30 de artişti au ieşit în faţa teatrului cu pancarte prin care cereau echivalarea salariilor şi drepturi egale cu membrii Filarmonicii orădene. Protestatarii susţin că, deşi legea interzice acest lucru, Consiliul Judeţean a fixat o grilă diferită de salarizare pentru actorii Teatrului "Regina Maria" şi pentru angajaţii Filarmonicii de Stat.

"Diferenţa este destul de mare. Dacă un artist cu gradul 1 A, la Filarmonică are 6000 de lei, la teatru are 4000 şi un pic. Deci diferenţa este de 1500-2000 de lei", a explicat Ciprian Toie, lider de sindicat la Ansamblul Crişana.

Actorii au depus un memoriu la Consiliul Judeţean, dar nu sunt mulţumiţi de răspunsul primit.

"Ceea ce ne reproşează Consiliul Judeţean este că nu s-a prevăzut în buget şi să ne descurcăm din bugetul prevăzut. Asta ar însemna că în Consiliul de Administraţie să se facă un proiect să se ia banii de la producţie şi să se treacă la salarii. Este o chestiune tehnică, care pe noi nu ne interesează", spune actorul Adrian Locovei.

Supărarea actorilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, depun o activitate mai intensă decât colegii de la Filarmonică.

"Ei au un singur concert pe săptămână, patru ar fi pe lună - noi avem mult mai multe reprezentaţii. Consider că şi din punct de vedere al spectatorilor suntem mult mai vizibili în oraş", spune Elvira Platon Rîmbu, actriţă.

Protestul a fost susţinut şi de cei care au venit să urmărească spectacolul de aseară.

"Mi se pare corect, atâta timp cât există o discriminare între o categorie de artişti şi alta."

Cu puţin înainte de ora 19, actorii au intrat în cabinele de machiaj, iar spectacolul nu a avut de suferit. Dacă situaţia nu se va rezolva până pe 15 iunie, angajaţii teatrului orădean vor să depună o plângere în instanţă.
La protest nu au participat actorii teatrului maghiar Szigligeti.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri