Sari la conținut

Terapie cu animale pentru orfani. Un preot a organizat o tabără la o fermă din Bihor

La ferma din Salonta, câinii, caii şi chiar oile îşi joacă perfect rolul de terapeuţi ai celor 50 de copii orfani sau din familii destrămate veniţi din Bihor şi Sălaj.

"Terapia cu animale e un lucru extrem de greu pentru noi, dar în schimb, extrem de folositor pentru copii", este de părere Florentina Ponta, proprietara fermei de animale. "Pot să îşi dea drumul la sentimente, să se deschidă în prezenţa animalelor."

Copiii au fost aduşi în tabăra de la fermă de către un preot din Bihor. Părintele Marton Kiss consideră că apropierea de animale le arată celor mici ce înseamnă dragostea şi prietenia.

"În societatea noastră este din ce în ce mai multă agresivitate. Şi tinerii şi copii cresc în acest mediu. Ne-am gândit să venim cu copiii într-o tabară unde să fie în mijlocul naturii", spune Marton Kiss, preot romano-catolic.

Printre cei veniţi la ferma din Salonta se află şi Maria. Familia ei s-a destrămat şi copila a ajuns într-un centru de plasament. Acum, în tabăra la care nici nu a îndrăznit să viseze până acum, îşi doreşte lucruri simple.

"Să mergem la ştrand. Eu mă împrietenesc repede."

"O să mă joc şi cu căţeluşii, o să mă dau cu leagănul şi o să fac baie", şi-a propus alt copil.

Pe lângă lecţiile de călărie şi orele de joacă cu animalele fermei, copii au parte de foc de tabără, de un somn sănătos în cort şi de mâncare preparată la ceaun.

Două zile vor rămâne copiii la ferma de la Salonta, după care vor pleca spre satul unde slujeşte preotul care îi însoţeşte. Acolo vor petrece alte câteva zile de relaxare şi voie bună.

Reporter: Andrea Crişan
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş