Sari la conținut

Turismul balnear din Ungaria, afacere pentru români

V-ați întrebat cum este să mergeți în vacanță într-o țară străină și să fiți întâmpinați, găzduiți și serviți de români? Se întâmplă într-o stațiune din Ungaria cu cel mai mare complex balnear din țara vecină, unde conaționali de-ai noștri și-au deschis afaceri sau muncesc în timpul verii. Ei se îngrijesc ca miile de turiști români care vin în Hajdúszoboszló să aibă o vacanță așa cum și-o doresc.

Eva Palvölgyi este din Oradea, dar locuiește în Hajdúszoboszló de peste 25 de ani. Are un hotel cu 11 camere care poate găzdui aproape 30 de persoane. Încă de când s-a mutat în țara vecină a văzut oportunitatea unei afaceri într-un orașel cu 24 de mii de locuitori, dar plin de turiști români.

"Tot timpul anului vin românii, vara vin mai mult familii, mai mult persoanele mai tinere, primăvara-toamna vin pensionarii care vin la tratamente."

Mulți dintre românii care vin în stațiunea maghiară se opresc la hotelul Evei.

"Au fost niște prieteni aici și ne-au recomandat. Și românii se simt ca acasă. Dau de niște oameni foarte ospitalieri care le vorbesc în aceeași limbă", a remarcat un turist din Braşov.

Tot în Hajdúszoboszló locuiește Jozsef Kovacs, un român plecat din Cluj-Napoca în 1990, când avea 16 ani. Acum este șef de restaurant la un hotel de patru stele. După mai bine de două decenii de muncă în Ungaria, știe ce îi lipsește României ca să atragă cât mai mulți turiști.

"România e foarte frumoasă țară. Ungaria nu are frumusețile acestea, Ungaria are personalul hotelului, restaurantelor, un personal foarte amabil, deci asta lipsește în România până acum, cred eu."

"Oamenii sunt super, persoanele de aici sunt extraordinar de ok și e super aici. Și mentalitatea față de noi... e altceva", e de părere un turist din Baia Mare.

Alți conaționali de-ai noștri vin în Hajdúszoboszló ca să muncească pe timpul sezonului estival.

"La facultate am avut oportunitatea prin programul Erasmus și am avut prieteni care au venit aici și am zis că mă alătur lor, să venim împreună. Stau aici și dau informații turiștilor care vin, întreabă ce, unde găsesc, ce oportunități de distracție au", spune Csilla Somogyi, studentă din Oradea.

Românii care muncesc în stațiunea maghiară le sunt de mare ajutor miilor de conaționali care vin anual în Hajdúszoboszló. Sunt atrași mai ales de cel mai mare complex balnear din Ungaria, amenajat în zonă pe 30 de hectare.

Aquapark-ul este în mod constant în atenția autorităților centrale, care investesc sume mari în turism. Numai anul acesta Guvernul Ungariei a alocat aproape zece milioane de euro pentru modernizarea complexului din stațiunea aflată la 70 de kilometri de Oradea.

"Complexul balnear are tot ceea ce trebuie să întâmpine un turist, de la băile termale, la ștrand, la Aqua Palace, un loc îndrăgit pentru familiile care vin cu copiii mici, până la aquapark, locul de adrenalină pentru tineri", a precizat Eniko Levay, referent turism la Primăria Hajdúszoboszló.

Femeia este din Satu Mare, dar s-a stabilit în Ungaria acum aproape 30 de ani. Acum, Eniko Levay este angajată a Primăriei din Hajdúszoboszló și se ocupă de promovarea stațiunii. Spune că peste 100 de case din zonă au fost cumpărate de români.

"Foarte mulți care au venit ca turiști au îndrăgit atât de mult stațiunea, încât și-au cumpărat case private pentru weekend și sunt mulți care au venit și pentru business. Sunt unii care locuiesc în România și au doar hotelul în Hajduszoboszlo și sunt care s-au stabilit aici și au în gestiune hoteluri, restaurante."

O noapte de cazare într-o pensiune din Hajdúszoboszló costă între 100 și 270 de lei, iar un bilet de intrare la aquapark începe de la 35 de lei și poate urca până la 170 de lei. În preț este inclus accesul la spa, sala de fitness și restaurant.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă