Sari la conținut

Lecția dată de cea mai căutată stațiune balneară din România. Cum a reușit să revină la gloria de odinioară

Cererea pentru vacanţe în staţiunile balneare a adus vânzări mai mari cu 20% în acest an, arată datele Asociaţiei Patronale a Agenţiilor de Turism din România. Cea mai căutată staţiune a fost Băile Felix, unde investiţiile făcute în ultimii ani de mediul privat au început să atragă turişti şi să genereze încasări tot mai mari. Solicitate au fost şi Băile Herculane, Sovata sau Vatra Dornei.

În Băile Felix, hotelierii au făcut mai multe investiţii să-i atragă pe turiştii dornici să-şi petreacă vacanţele în apă termală. Au modernizat centrele de relaxare şi tratament, iar, ca dovadă că există cerere, în staţiune au fost deschise, chiar anul acesta, şi alte hoteluri.

"Am inaugurat un nou hotel cu 45 de camere şi 5 apartamente. Dacă anul trecut sejurul mediu pe perioadă de sezon a fost undeva la 5, 6 zile, anul acesta este de peste 8 zile", susţine Nicolae Fechete, administratorul unui complex hotelier

Hotelierii au organizat petreceri tematice, şedinţe de aqua-zumba şi fitness, animaţie pentru copii şi mese tradiţionale.

"Pachetele au fost pentru toate vârstele şi pentru toate buzunarele. Începând de la pachete de vacanţă pentru tineri, pachete pentru familii, pachete cu tratament, de wellness", a detaliat Diana Antonescu, responsabil marketing.

Cererea pentru vacanțe în stațiuni balneare, este în creștere de la un an la altul, ca dovadă că în 2017 s-au înregistrat vânzări mai mari cu 20% faţă de anul trecut. Solicitate au fost şi destinaţiile montane și Delta Dunării, în timp ce, pentru litoral, vânzările au fost sub așteptări.

"Investiţiile majore care au avut loc în zonele balneare, în ultimul timp, au ajuns la un anumit nivel, patru stele, cinci stele cum este şi la Felix, şi-au regăsit o altă piaţă, a turiştilor care vor sănătate, dar nu numai sănătate", a declarat Adrian Voican, prim-vicepreședinte ANAT.

Reprezentanţii Asociaţiei Patronale a agenţiilor de turism din România susţin că staţiunile balneare au depăşit demult momentul în care atrăgeau doar persoane vârstnice la tratament.

Potrivit ANAT, după Băile Felix, cele mai cerute staţiuni au fost Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata şi Băile Olănești.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă