Un centru de suport al bolnavilor de cancer a fost inaugurat la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
centru suport cancer

Un centru de sprijin al pacienților diagnosticați cu cancer va funcționa în Oradea din luna ianuarie. În cadrul acestuia, bolnavii vor primi, în mod gratuit, sprijin medical și emoțional, ca să poată lupta cu boala. Statisticile medicale sunt îngrijorătoare: la fiecare trei ore, în Bihor o persoană este diagnosticată cu cancer.

Acum doi ani, Camelia a trecut printr-o încercare cumplită. Diagnosticată cu cancer, a luptat cu boala şi a reușit să o învingă datorită susținerii pe care a avut-o din partea medicilor și a familiei.

"Cadrele medicale, asistentele, medicii, infirmierele care sunt acolo la tratament, care se ocupă de bolnavi, nu sunt în număr suficient și atunci am reușit să trecem peste toate aceste perioade grele datorită lor, implicării lor profesionale peste măsură, peste orele de program", povesteşte femeia.

Pentru că ştie cât de importantă este susţinerea emoţională a celor care înfruntă această teribilă boală, îşi doreşte să le dea acestora o mână de ajutor: "Noi, cei care am trecut prin asta știm ce trăiri există și am putea să îi ajutăm, să le completăm munca. Nu prin acte medicale, dar mai sunt și alte emoții care trebuie susținute."

"Un pacient în curs de chimioterapie dezvoltă reacții adverse, dezvoltă tot felul de comorbidități care de multe ori sunt greu manageriate de personalul medical. Nu din cauza faptului că nu se știe ce este de făcut, dar din lipsa timpului", explică Lorena Florea, medic specialist oncologie.

Din aceste motive, Centrul pentru dialog, prevenție și suport în oncologie Onco-plus va oferi gratuit pacienţilor suport medical și emoțional. De asemenea, vor exista campanii de informare și prevenție.

"Pacientul, atunci când ajunge în situația de a se confrunta cu acestă boală, întâmpină mari dificultăți pe partea de pshio-oncologie, partea de socio-oncologie. Suntem pregătiți și continuăm să ne pregătim să oferim pacientului suport necesar", a declarat Ioan Popa Baciu, directorul centrului.

Conform statisticilor, la fiecare trei ore un bihorean este diagnosticat cu una din cele peste o sută de forme de cancer.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri