Sari la conținut
News Alert

Votanții, înregistrați pe tabletă. Aparatul va scana actul de identitate și va semnala problemele legate de alegători

Tableta folosită la alegerile din 5 iunie va fi conectată la un aparat care scanează în câteva secunde actul de identitate. Pe ecran vor apărea datele și secția la care votantul este arondat. Dacă totul e în ordine, informaticianul din secție va introduce încă odată în sistem codul numeric personal pentru validarea votului. Există însă o problemă.

"Dacă lumina e prea puternică nu poate să meargă, dacă lumina e prea slabă nu va merge. Echipamentul scanează, nu face poze. Să fie lumină, să nu îl obturați, să nu îl așezați undeva izolat", a atras atenţia colonelul Ioan Roșie, șeful Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Oradea.

În schimb, dacă depistează Nereguli, pe ecran va fi afișat un semnal de culoare roșie.

"A- pentru CNP-ul alegătorului care se prezintă la vot la o altă secție de votare decât cea unde este înscris în lista electorală permanentă. B- pentru CNP-ul persoanelor care și-au pierdut dreptul electoral. C - pentru CNP-ul persoanelor care nu au împlinit 18 ani."

La acestea se adaugă cazurile în care alegătorul figurează că a votat deja la o altă secție. În aceste situații actul său de identitate va ajunge la președintele secției, care anunță birourile electorale locale.
Tot cu ajutorul tabeletelor vor putea fi trimise mesaje de la BEJ spre secții.

În cazul în care nu are conexiune la internet, tableta va funcționa pe modul offline. Când semnalul va reveni, informaticianul va actualiza datele. Mai există situația în care aparatul nu poate fi folosit: în acest caz:

"Procesul de vot nu se oprește, oamenii votează și se notează toate CNP-urile. Întocmiți anexa trei. Apoi până la ora 21 , operatorul va introduce toate codurile în sistem", le-a transmis celor prezenţi șeful Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Oradea.

Președinții și locțiitorii au aflat că acolo unde sunt peste 200 de solicitări pentru urna mobilă, aceasta este cerută până sâmbătă, la ora 20. În plus, observatorii din partea partidelor care se află în secții nu au voie să poarte insigne sau orice altfel de însemne.

Reporter : Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță