Zahărul, ca un drog. Sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos

Data actualizării: Data publicării:
zahar

Zahărul este un drog, aşa că trebuie consumat cu moderaţie. Mesele principale nu trebuie neglijate, iar consumul de pâine va ţine seama de o regulă cât se poate de simplă: vom consuma două felii de mărimea palmei într-o zi. Sunt câteva dintre sfaturile oferite, la Vocile Bihorului, de medicul Oana Pop, specialist în diabet şi boli de nutriţie.

Medicul Oana Pop este de părere că nu există cure de slăbire-minune. Cei care decid să slăbească trebuie să se angajeze la un efort pe termen lung, cu rezultate în timp.

"Trebuie să gândim o strategie pe termen lung, pentru că ea înseamnă că nu vom pune înapoi acele kilograme. Există cure care ne scapă de 20-30-40 de kilograme în şase luni. Nu le vom pune imediat înapoi, dar în decurs de un an sau doi se vor pune înapoi dublu."

Zahărul este unul dintre alimentele care trebuie consumate cu rezerve, ca să nu fie dăunător. Nici înlocuitorii, precum mierea, nu pot fi consumaţi în cantităţi prea mari, pentru că efectele asupra sănătăţii sunt identice cu cele în cazul consumului de zahăr.

"La femei se recomandă 25 de grame de zahăr pe zi, la bărbaţi 35 de grame. Dacă luăm de exemplu un suc de jumătate de litru, doar el conţine undeva la 35 de grame, îl beau şi copiii şi adulţii. Am paciente care consumă şi doi litri. Gustul dulce dă dependenţă, pentru că zahărul poate fi considerat în categoria drogurilor", susţine Oana Pop, medic specialist diabetolog.

Medicul diabetolog recomandă să ne luăm zahărul din fructe, în special cele autohtone, de sezon.

"Fiecare sezon mâncăm ce este în acel sezon. Lăsăm fructele deshidratate, mâncăm ce ne dă nouă ţara noastră în special. Consumul de fructe ne asigură aportul de vitamina B, de care avem nevoie."

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri