Sari la conținut

Zarzavaturi în loc de câini. Angajaţii ADP Oradea au transformat un ţarc de câini în grădină

După o zi petrecută în vacarmul creat de câinii pe care îi îngrijesc, angajaţii adăpostului "Grivei" din Oradea au găsit un mod inedit de a se relaxa. Au pus mână de la mână, au adunat bani şi au transformat unul dintre ţarcurile libere în grădină de zarzavaturi.

„Am pus când am luat salariul fiecare câte 10-15 lei, unii am adus de acasă, care am avut planturi”, spune Eugen Vila, angajat al Administraţiei Domeniului Public Oradea.

După-amiaza, după ce termină programul de lucru, angajaţii preferă să rămână la grădinărit în loc să plece acasă. Aşa au plantat roşii, ardei, varză, fasole şi castraveţi, pe care le udă cu apa scoasă din două puţuri vechi.

O facem ca şi o relaxare. Am zis că decât să stăm în apartament pe căldura asta, ne relaxăm aici la grădină”, spune Călin Ardelean, administratorul adăpostului Grivei.

„Prin grădinărit observăm cum totul evoluzează, totul se mişcă, totul se ridică. Ne decuplează, ne decontectează de la stresul cotidian, de la agitaţie”, explică psihologul Lavinia Gabriela Moholea.

Munca lor nu a rămas fără rezultat. Roşiile au prins deja culoare, iar zarzavaturile cresc nestingherite de buruieni. Şi pentru că cei 600 de metri pătraţi pe care se întinde grădina sunt în plin câmp, a fost nevoie de puţină umbră. Aşa că au pus şi câţiva pomi fructiferi.

De recoltă se vor bucura numai cei care au avut grijă de plante, spun angajaţii adăpostului. În prezent, doar 40 de căţei se mai află la adăpostul Grivei, iar aproape jumătate din cele 18 ţarcuri sunt pustii.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş