112, telefon bun chiar la orice? Apelurile false, sancţionate

Data publicării:
telefon prima

Nu de puţine ori, dispecerii de la ambulanţă, pompieri sau poliţie au fost nevoiţi să răspundă la apeluri în care le erau cerute sfaturi medicale sau în care se solicita ajutorul echipajelor, chiar dacă nimeni nu avea nevoie de sprijin.

În alte cazuri, la telefon se auzea muzică, glume sau înjurături. Nu puţine au fost situaţiile când se anunţa un eveniment, însă, la adresa menţionată echipajele nu găseau nimic. Pentru acestea, dar şi pentru apelurile repetitive abuzive, cei care sunau fără să aibă nevoie de ajutor s-au ales cu amenzi.

 
”În cursul anului 2013, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au fost înregistrate peste 20.000 de apeluri prin Serviciul de Urgenţă 112, în 1.500 dintre cazuri evenimentele nefiind confirmate. Conform prevederilor legale, sancţiunea prevăzută de lege pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 este amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei”, ne informează Mirela Drăghicioiu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Peste 1.000 de persoane au fost sancţionate pe tot parcursul anului trecut, numai în judeţul Timiş. Poliţiştii le recomandă oamenilor să nu apeleze numărul de urgenţă 112 decât în cazul în care există un eveniment care trebuie anunţat, deoarece, în acelaşi timp, o altă persoană aflată în dificultate poate chiar are nevoie de salvatori.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri