Cea mai mică biblie din lume, la Timișoara

Data publicării:
biblie mica


„Aceasta este cea mai mică biblie din lume. Este mai mult o curiozitate tehnică. Conține toate cele 66 de cărți ale Sfintelor Scripturi, are 1245 de pagini, 773 de mii 746 de versete”, povestește Ionel Tuțac, colecționar de biblii.

Ionel Tuțac colecționează cărţi sfinte din 1997, anul în care a vizitat Muzeul de Artă Biblică din New York. Acolo, teologul a primit cea mai mică biblie din lume, iar acum are peste 700 de scripturi din zeci de țări.

„Am început să dau anunțuri în ziar. Am început să vorbesc cu prieteni de-ai mei din alte țări. Așa am reușit să adun biblii în limba indiană, sau din India limba Hindu, din Turcia, din Grecia, din Franța, din Germania, din Italia, din Elveția, de peste tot”, continuă Tuțac.

Din cele 100 de biblii expuse la subsolul catedralei din Timișoara s-au remarcat cele scrise în limbi străine, limba celor din tribul zulu, de exemplu , un popor din Africa de Sud , dar și scripturi vechi precum Biblia de la București din 1688.

„Este chiar foarte interseant să știm... Face parte din cultura noastră, spunem că suntem un popor creștin și cred că ar trebui să se vadă asta”, spune o timișoreancă.

„Am văzut aici modele de biblii care sunt vechi și mi se pare interesant. De la cea mai mică la cea mai mare și în diferite limbi. E frumos”, mai spune un alt vizitator.

„Am observat biblia aceea mică și mi se părea foarte interesantă”, este de părere un alt timișorean.

„Aceasta este cea mai mică biblie din lume. Ea poate fi citită doar cu ajutorul unui microscop care mărește imaginea de cel puțin 100 de ori” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

„Se observă un proces continuu de analfabetizare biblică în rândul tinerilor. Un eveniment de genul acesta are ca scop conștientizarea tinerilor referitor la importanța culturală și religioasă pe care Sfânta Scriptură o are”, spune Marius Cimpoaie, organizatorul expoziției.

Expoziția a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Bibliei care este sărbătorită în fiecare an, în 13 noiembrie.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri