Sari la conținut

Criză de judecători din cauza corupției. Doi magistrați, condamnaţi pentru luare de mită

”Sunt materiale doar în legătură cu noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală, legile de punere în aplicare şi restul codurilor şi materialele pe care le-am putut achiziţiona până în momentul de faţă” - În prezent, în Judecătoria Ineu mai lucrează doar doi judecători şi un stagiar care are doar o listă restrânsă de cazuri pe care le poate rezolva. După estimările conducerii instituţiei, judecătorii au în medie cu 30% mai multe dosare de rezolvat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Înregistrăm constant o creştere a volumului de activitate, facem faţă prin aceea că alocăm un timp suplimentar programului nostru obişnuit de lucru, dacă este cazul se rămâne peste program”, afirmă Mariana Nicoleta Luciu, preşedintele Judecătoria Ineu.

Pentru a rezolva blocajul la nivelul personalului, preşedintele Judecătoriei a solicitat Ministerului Justiţiei delegarea unor judecători care să suplinească lipsa celor suspendaţi. Demersurile însă nu au avut succes: ”Noi fiind considerate instanţe cu un volum mai mic de activitate, evident că cei de la instanţele mari nu acceptă delegarea”.

Posturile libere nu pot fi scoase la concurs până când magistraţii suspendaţi nu vor primi o sentinţă definitivă. Acest lucru poate să dureze şi câteva luni pentru că, în acest moment, cazurile au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Numărul insuficient de judecători nu este resimţit însă de cei care beneficiază de serviciile Judecătoriei. Din contră, sunt care susţin că acum treaba merge mai bine: - Aşteptaţi mai mult? ”Cam tot atâta. Încă mai repede. Mai repede pentru că le e frică de ce or făcut şi ăştia se mişcă acuma”.

Întrebăm: judecătorii îşi fac treaba bine chiar dacă sunt puţini? ”Da, îşi fac treaba bine. Consider că lucrurile merg pe un făgaş normal, treburile se rezolvă, se respectă termenele”, afirmă Ioan Leucuţa, avocat.

Cei doi Judecători condamnaţi pentru luare de mită erau cei mai experimentaţi magistraţi ai judecătoriei Ineu. Ambii magistraţi au participat, la un moment dat în cariera lor, la judecarea cazului Nadăş, devenit celebru după ce o familie a obţinut în instanţă moştenirea unui sat întreg din judeţul Arad cu toate terenurile din raza sa administrativă.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche