Sari la conținut

La facultate, pe două roți. 40 de biciclete vor putea fi închiriate gratuit de studenții Universității de Vest

”Bună ziua. Aș vrea și eu să închiriez o bicicletă. Sigur, te rog frumos să completezi formularul acesta. Ai nevoie de buletin ca să completezi formularul și un carnet de student care o să rămână la noi pe tot parcursul cât ai să folosești bicicleta”.

Roxana e studentă în anul doi la Universitatea de Vest din Timișoara. Cursurile, seminarele și proiectele la care lucrează o puneau adesea pe drumuri între clădirile facultăților. Bicicletele puse la dispozitie de UVT o ajută să parcurgă în 10 minute un traseu, pe care altfel, l-ar face în cel puțin 30 de minute.

”Mă ajută cel mai mult în proiectele pe care le desfășor, îmi oferă posibilitatea să mă plimb de la un sediu al Universității la altul. Orașul e din ce în ce mai aglomerat și sunt multe străzi pe care se lucrează, iar bicicleta e un mijloc foarte rapid de a te plimba dintr-o parte în alta”, precizează Roxana Szogi, studentă.

Studenții nu plăteasc niciun leu dacă vor să folosească bicicletele. Trebuie doar ca, după cinci ore pe două roți, să anunțe prelungirea închirierii. ”Există piste de biciclete, clădirile UVT sunt pe diferite facultăți în oraș răspândite, într-un trafic atât de aglomerat mult mai ușor putem să ajungem cu bicicletele”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.

Pentru cei zece mii de studenți care învață la Universitatea de Vest din Timișoara, bicicletele sunt acum cel mai rapid mijloc de transport între cele șase corpuri ale unității de învățământ superior:
”Mi se pare o idee foarte bună, îmi pare rău că nu s-a întâmplat mai devreme”,
”E un oraș mare, aglomerație, e mai ușor. Și din Complex vii cu ea sau cum e? Da, vin cu ea și din Complex mă duc peste tot unde am nevoie”,
”Mi se pare interesantă pentru că nu am mai văzut un proiect așa, de genul acesta în România”.

Centrul de închirieri va fi deschis din aprilie, până în iulie și din septembrie până în noiembrie.

Mai multe biciclete amplasate în staţii din Timişoara nu pot fi folosite pentru că autorităţile nu au stabilit cum se vor închiria 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: C. Țenche