Sari la conținut

Local pentru fumători, la un pas să fie închis

Ca să nu-și piardă clienții și implicit, să nu-i scadă vânzările, patronul unui bar din Deva a permis fumatul în localul său.

„În localul pe care proprietarul l-a intitulat club privat se fumează pe proprie răspundere. Clienții semnează într-un tabel că sunt de acord să stea într-un local în care se fumează” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Eu nu trag oamenii de pe stradă să îi bag la mine în bar să fumeze. Ei trebuie să aibă discernământ, dacă vor să fumeze intră, dacă nu, nu intră”, explică Radu Neamț, proprietarul localului.

Ideea unui loc în care să poată fuma atunci când își beau cafeaua a atras imediat zeci de clienți.

„E cam singurul local din Deva în care se poate fuma, totul e pe semnătură, nu deranjează, eu îs fumător, nu îmi convine să mă duc într-un restaurant, într-un bar, să îmi comnand ceva și să nu-mi pot aprinde o țigară”, spune un client al localului.

„[Cum ați fumat înauntru? Ați semnat?] Da, pe semnătură și cu buletinul”, adaugă o altă clientă.

„Numele, prenumele, semnătura, și-atât. Dar oricum și mie mi se pare o idee nu știu, atât de împotriva fumătorilor”, mai spune o altă clientă.

Clubul privat al lui Radu Neamț nu respectă însă legislația în vigoare, au decis polițiștii locali. În doar 2 săptămâni, aceștia l-au amendat pe bărbat de 3 ori, cu 5 mii, 10 mii, respectiv 15 mii de lei.  Bărbatul însă este la un pas de a-și pierde afacerea.

„Fiind aplicată și măsura complementară a sancțiunii principale de amendă, de închiderea respectivei locații. La momentul actual măsurile sunt în desfășurare, și se vor aplica de instituțiile statului român abilitate”, susține Teodor Bălan, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Deva.

„O să le contest în instanță pentru că sunt încălcate grav drepturile și libertățile oamenilor. Sunt în perfectă legalitate, am autorizație de funcționare”, mai spune Radu Neamț, proprietarul localului.

Polițiștii locali nu sunt singurii care pot aplica sancțiuni fumătorilor sau proprietarilor de localuri  din județul Hunedoara care nu respectă legea.

„Au fost înregistrate 26 de avertismente, 25 dintre ele au fost aplicate persoanelor fizice, iar unul dintre ele persoanelor juridice. 25 de avertismente au fost aplicate pentru fumat în spații închise și unități de învățământ, iar una pentru comercializare la bucată”, precizează Andrada Pop, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Dacă la Deva, amenzi au fost aplicate doar proprietarilor de localuri, orașul Petroșani este cel care deține recordul în ceea ce privește persoanele fizice sancționate pentru încălcare legii antifumat.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș