Sari la conținut

Mobilizare pentru evitarea unor noi dezastre


După ce au reuşit să acopere breşa din digul spart duminică, pompierii şi localnicii din Pâncota s-au trezit cu o supriză neplăcută noaptea trecută. Apa a început să se infiltreze în lucrarea prospăt făcută.  Peste 100 de oameni, dintre care 50 de pompieri şi aproximativ 30 de angajaţi ai Apelor Române au lucrat şi astăzi mai multe ore pentru a proteja casele de o posibilă nouă viitură.

„Dificilă este pentru că distanţa de la podul care se vede în spatele meu până în locul unde e breşa în malul văii e destul de lungă şi trebuie căraţi în mâini sacii cu nisip”, explică Maior Florentin Ţigan – ISU Ineu.

„[Ce spuneţi de mobilizarea vecinilor?] Îi slabă mobilizare. Îi slabă mobilizare! Acuma am discutat, oameni care n-au legătură cu partea asta, eu nu-s, suntem aici. Şi care-s aicea nu-s!”, admite un localnic.

„Cam puţini! Puţini vecini! Nu sunt. Doi, trei...”, adaugă un altul.

Chiar dacă acum, apele s-au mai retras, pentru localnicii care au grădini în apropierea digului, surparea acestuia a însemnat distrugerea completă a culturilor.

„[Cum a ajuns atâta apă la dumneavoastră în grădină?] De la vecini, din partea asta. Peste dolma aia a venit tot aici. Uitaţi cum îi! [Mai puteţi recupera ceva din culturi?] Nimic! Uitaţi-vă şi vedeţi!”, spune un localnic inundat.

„Apa circulând în jos o intrat prin grădini şi s-o intors înapoi. Iar pe aicea pe trotuar! De când îs aici în Pâncota nu am avut aşa ceva”, recunoaște un alt localnic.

Angajaţii ISU au intervenit astăzi și în municipiul Arad, dar și la Apateu – în nordul judeţului, acolo unde mai multe hectare de teren au fost acoperite de ape.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs