Modelul german de învățământ dual, introdus oficial şi în școlile din Banat

Data publicării:
meseria 1



Meseria, brățară de aur, este pusă acum la mâna românilor de către germani. Din toamnă, trei noi clase de meseriași vor fi deschise în două școli din Timișoara. Totul, în cadrul modelului dual de predare și practică. Forma de învățământ continuă, firesc, parteneriatul inceput anul trecut între o companie germană şi o școală din oraș. Rezultatele au fost spectaculoase. Într-o clasă cu elevi corigenți și repetenți... ”absenţele nemotivate sunt 0 și, la ora actuală, clasa funcţionează. Este cel de-al doilea an cu elevii nostri, 17, și deja avem 20 înscriși pentru anul ce vine”, afirmă Patricia Pisano, director al Grupului Şcolar Regele Ferdinand I Timişoara.

Din toamnă, la Colegiul Ferdinand I din Timişoara, 50 de elevi vor învăța ca să devină electricieni și electricieni-mecanici, iar la Colegiul I.C. Brătianu se vor forma 30 de tehnicieni experti în administrație.

Autorităţile locale, Clubul Oamenilor de Afaceri şi reprezentanţii unităţilor de învăţământ au semnat un acord, prin intermediul căruia vor veni şi bani pentru refacerea unor ateliere şcolare.

Peter Hochmuth, președintele Asociației „Clubul Economic German Banat", ne spune că ”Acesta este un drum de succes. La noi, oamenii fac carieră și fără facultate. Din școala profesională duală, pot să fiu mai calificat și plătit mai bine”.

Pe lângă practica pe care o fac pe parcursul celor doi sau trei ani de studiu, elevii încheie și un contract de educație cu firmele. Companiile vor stabili și programa școlară, în funcție de necesități, iar la absolvire, cei mai buni tineri au asigurat un loc de muncă.

reporter: Sorina Covlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri