Rușii au introdus noi elemente de propagandă în manualele școlare - reunificarea Germaniei este denumită „anexarea RDG”

Data publicării:
Harta Germaniei
Foto: Profimedia Images

Noile manuale rusești de istorie au fost actualizate pentru a reflecta propaganda regimului criminal de la Kremlin, reunificarea Germaniei din 1990 fiind numită acum „anexarea RDG”. Ambasadorul Germaniei în Rusia, Alexander Graf Lambsdorff, a criticat această schimbare de conținut din manualele rusești, luni, în cadrul unui eveniment organizat la ambasadă cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a reunificării din 3 octombrie 1990.

„Fără partenerii noştri din SUA, Franţa şi Marea Britanie, dar şi din Uniunea Sovietică la acea vreme, Ziua Unităţii Germane nici nu ar fi existat”, a recunoscut Lambsdorff, potrivit căruia căderea Zidului Berlinului a fost, de asemenea, o consecinţă a „dorinţei puternice de libertate a popoarelor din Europa Centrală şi de Est”.

În prezent, Ucraina este cea care luptă pentru „libertate, securitate şi suveranitate naţională”, iar Rusia este cea care seamănă violenţă în ţara vecină, a afirmat şeful misiunii diplomatice germane.

Violenţa este, de asemenea, îndreptată spre interior, spre criticii şi disidenţii din Rusia, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că activitatea diplomatică va duce la o schimbare a politicii Rusiei pe termen lung. „Sunt convins: nu violenţa va avea ultimul cuvânt”, a declarat Lambsdorff.

De la începerea războiului în Ucraina, relaţiile între Germania şi Rusia s-au tensionat, iar misiunea diplomatică germană la Moscova funcţionează, la ora actuală, cu un personal redus, după expulzarea reciprocă de ambasadori.

În urmă cu 33 de ani, pe 3 octombrie 1990, Republica Democrată Germană s-a reunificat oficial cu Republica Federală Germană, ultimul pas în procesul de pace de după Al Doilea Război Mondial. 

Propaganda regimului Putin schimbă istoria din manuale

Acest capitol al istoriei germane este indisolubil legat de istoria URSS şi a fostului ei preşedinte, Mihail Gorbaciov. Dacă atât publicul larg, cât şi istoricii s-au obişnuit de mult cu diferenţele de evaluare a rolului lui Gorbaciov - în Rusia şi în Occident - noua interpretare a reunificării Germaniei, prezentată în noul manual de istorie pentru elevii claselor a XI-a din Rusia a stârnit iritare şi critici în Germania - potrivit Deutsche Welle, manualul de propagandă rusesc pentru copii prezintă reunificarea Germaniei drept o „anexare” a RDG (n. red. - Germania de est comunistă) la Republica Federală Germană.

Deşi autorul manualului este Vladimir Medinski, fost ministru al educaţiei şi consilier al lui Putin din ianuarie 2020, istoricii germani consideră că dictatorul rus însuşi este cel care „a rescris” istoria Germaniei în noul manual, mai scrie Deutsche Welle, citat de Agerpres.

În compartimentul „Noua gândire şi schimbări în politica externă” din acest manual există un pasaj în care se afirmă că retragerea unilaterală a trupelor sovietice din ţările din Europa Centrală şi de Est în 1989 a fost o „decizie nechibzuită” care a dus la o slăbire a prezenţei militare a URSS în ţările aliate şi a provocat o „intensificare bruscă a sentimentelor naţionaliste şi antisovietice”, de care a profitat „Occidentul colectiv”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri