Sari la conținut
News Alert

Monumentele Timişoarei, într-un calendar al degradării

Sub deviza „Nerespectarea legislaţiei dăunează grav patrimoniului", conducerea direcţiei vrea să tragă un semnal de alarmă - dacă nu se iau măsuri urgent se vor pierde piese importante din patrimoniul arhitetural al oraşului. Clădiri foarte importante din patrimoniul oraşului, dar şi foarte degradate, apar în cele 12 pagini ale calendarului întocmit de autorităţi.

Luna noiembrie este reprezentată de această clădire. Potrivit calendarului, faţada este degradată şi s-au pierdut detaliile arhitecturale, iar proprietarii încalcă articolul 10 din legea privind protejarea monumentelor istorice pentru că nu au făcut lucrările de conservare” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Problema cea mai gravă este că autorităţile locale nu pot finanţa restaurări ale fațadelor din bani publici pentru că nu există fonduri europene în acest sens, iar proprietarii nu au bani pentru renovări. Aşa că imaginea oraşului este una sumbră.

„Trebuie renovate. [Mai ales că nu sunteţi de aici, ce părere vă lasă?] Sinistră”, spune un timișoreancă.

„Cum au ajuns? Păi după cum bine vedeţi, într-o stare destul de jalnică”, adaugă un altul.

„Şi eu locuiesc tot într-o casă de patrimoniu şi nu prea s-a făcut nimic”, admite un alt timișorean.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a tipărit 60 de calendare. Un exemplar va ajunge la Ministerul Culturii, în speranţa că legislaţia va fi modificată astfel încât să dea posibilitatea autorităţilor locale să contribuie financiar, alături de proprietari, la restaurarea monumentelor istorice. Alte calendare vor fi distribuite instituţiilor din Timişoara care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de patrimoniu.

„Dincolo de tot felul de probleme de tip administrativ, legal, financiar, există şi o doză de nepăsare a multora dintre proprietari care lasă aceste clădiri să se distrugă şi nu sunt doar ale lor. Pentru că de aceea sunt monumente istorice pentru că sunt patrimoniul nostru”, explică Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş.

În fotografii, apar clădiri istorice pe care s-au montat ferestre de termopan, imobile abandonate sau cu fațada distrusă ori case zugrăvite după bunul plac.

Ne vedem peste 10 ani. Sper să fie în alte condiţii mult mai bune, tot ceea ce se vede acolo. Sper ca Timişoara, care este un oraş excepțional, să arate cu totul şi totul altfel, măcar în 10 ani de acum încolo”, spune și Adrian Pîclişan, fotograf.

În anul 2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a emis peste 500 de avize de restaurare sau reabilitare, însă numai 100 de proprietari deţin şi autorizaţiile necesare. Poliţia Locală a emis, anul trecut,  200 de somaţii pentru restaurarea faţadelor şi a aplicat 90 de sancţiuni în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Timişoara are cel mai mare patrimoniu istoric din ţară, ce cuprinde peste 14.000 de imobile.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu

Pe aceeași temă