Sari la conținut

Noul soft al APIA lasă fermierii fără subvenții

Oamenii se plâng că, de aproape jumătate de an, ei nu au beneficiat de sprijinul financiar de la stat și  abia au reușit să cumpere mâncare sau medicamnte pentru animalele lor. Reprezentanții APIA Caraș-Severin spun că folosirea softului este mai complicată, dar până la jumătate lunii august, banii pentru subvenții vor intra în conturile crescătorilor de animale.

                                                                                                                                                            Ioniță Roșu se ocupă de creșterea oilor de când se știe, împreună cu familia sa. Bărbatul are acum o turmă de 600 de mioare, multe din rasa rațca. Pentru oile sale, primește trei subvenții diferite. Niciun ban însă nu a intrat in contul sau din partea Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură.

„Întârzierea este foarte mare și cel mai greu dintre toate este că nu ni s-a zis o perioadă precisă, că dacă știam o data precisă și data care să se fi și respectat, oamenii oamenii își făceau calculul de așa manieră, să se descurce într-un fel. Nici nu știu cum putem să mergem mai departe în situația asta”, spune Ioniță Roșu, crescător de oi.

„Subvenția pe care o primim se încvțrte în jurul a 30.000 de lei. Ar fi foarte necesar să vină la timp, întrucât nu putem aștepta iarna ca să ne putem asigura baza furajeră. Și la prooumb este la fel, prețul cel mai bun este la recoltare, noi nu putem să luăm în primavera când prețul este încă o dată și jumătate mai mare”, completează Ionuț Zaharia Roșu, un alt crescător de oi.

Pentru că banii nu au intrat nici acum în conturile fermierilor, oamenii se gândesc deja să renunțe la creșterea animalelor. 

„Pentru întreținerea unei turme de 600 de oi, fiecare crescător trebuie să asigure cel puțin 10 tone de sare, 20 de tone de porumb, și minimum 6000 de baloți de fân” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Reprezentanții APIA știu că banii pentru crescătorii de caprine și ovine au întârziat aproape șase luni, însă susțin că noul soft este mai complicat.

„Pentru fiecare schema în parte, plățile s-au făcut una după alta, nu s-au abordat toate schemele deodată pentru a fi plătite. De abia de săptămâna trecută în aplicația noastră cu care lucrăm a putut să fie funcțională aplicația pentru calcularea și trimiterea în plată subvenția pentru caprine și ovine”, explică Dumitru Stepănescu, director-executiv APIA Caraș-Severin.

Reprezentanții APIA Caraș-Severin susțin că oamenii vor primi banii până la jumătatea lunii august. Subvenția pentru crescătorii de ovine și caprine este de 5,94 de euro per animal şi încă 4,90 de euro dacă necuvantatoarele sunt crescute în zone defavorizate.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Dan Șoșdean