Retro Parada Toamnei: bijuterii pe patru roţi, scoase să strălucească în centrul Timişoarei

Data publicării:
Parada auto retro prima



Cea mai veche maşină expusă a fost un Fiat de dinainte de război, din 1939.
Lângă maşinile italieneşti, la expoziţie au fost aduse autoturisme germane, americane, dar şi bătrâna Dacie. Copiii au fost cei mai curioşi să vadă cum arăta maşina made in România în urmă cu zeci de ani.

Cei mai mulţi colecţionari de mașini vechi au prins microbul încă din tinereţe. Şi chiar dacă întreţinerea unei astfel de maşini e costistisitoare, oamenii nu vor să renunţe la amintirile şi întâmplările prin care au trecut cu maşinile lor.

Parada auto retro 01
Parada auto retro 01

Am întâlnit un colecţionar care, din cauza birocraţiei şi a costurilor mari în România, a decis să îşi mute colecţia de maşini... în Ungaria. Bărbatul a venit la expoziţie cu o maşină unică: o Dacie a Miliţiei din anii '70. El mai are acasă 26 de maşini şi aproape 20 de motociclete. Acum, Dorin George Bagiu face demersuri să îşi mute muzeul în ţara vecină, pentru că acolo, spune el, fiscalitatea nu e la fel de mare. El ne-a mărturisit că e aproapeimposibil ca în România să ai o asemenea pasiune, dar nu renunţă la ea.

Pe lângă colecţionarii români, pentru prima dată la Retro Parada Toamnei a venit şi un pasionat de maşini din Serbia. Milan Lemi a adus la Timişoara un Crysler din anii '60.

Peste 20 de vehicule au fost expuse în Piaţa Victoriei din Timişoara. Dar pentru ca şi ceilalţi timişoreni care nu au trecut prin centrul oraşului să le poată admira, colecţionarii de mașini retro au pornit în coloană pe străzile orașului.

Reporter: Sorina Covlea
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri