Sari la conținut

România, în topul european al castelelor. Cel al Corvinilor se situează pe locul 11, iar Castelul Bran pe locul 14 

Castelul Corvinilor, un valoros monument al arhitecturii medievale, a fost construit pentru Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. Castelul, care se intinde pe 7.000 de metri pătraţi, are 42 de încăperi si poate fi vizitat. Numai anul trecut, peste 230.000 de turişti au venit să îl vadă, încasările din bilete fiind de aproximativ un milion de euro.

”E foarte frumos, e foarte interesant, misterios, imens şi foarte bine restaurat”, ”E foarte misterios, frumos, unic. Venim de la castelul lui Dracula, de la Bran, care e şi el frumos şi acum am venit aici”, ”Este a doua oară. Întotdeauna îmi place să mă plimb şi să merg şi cu familia mea din Franţa aici. E doar minunat, e excepţional”, spun turiștii.

Frumuseţea şi unicitatea castelului l-au plasat pe locul 11 în topul european al destinaţilor turistice.

”Dacă este să ne raportăm doar la spaţiul României, în momentul de faţă este cel mai mare ansamblu medieval din România, este un castel unicat, un castel în care putem întâlni numeroase elemente arhitecturale gotice, renascentiste şi câteva elemente baroce”, afirmă Sorin Tincu, muzeograf.

Castelul Corvinilor continuă să păstreze şi multe legende. ”Legenda fântânii este probabil printre cele mai cunoste de aici din castel, cu acei prizonieri turci care au săpat 15 ani acolo până la 28 de metri adâncime, având evident promisiunea eliberării atunci când vor finaliza munca. Lucru care evident nu s-a întâmplat pentru că aşa cum se spune Iancu de Hunedoara era mort, iar soţia lui Elisabeta Silagy nu a mai respectat promisiunea şi a ordonat gărzilor să îi omoare. Moment care a fost precedat de realizarea celebrei inscripţii care, în acest moment, se află pe zidul capelei cu textul Apă ai, inimă nu ai”, relatează Sorin Tincu.

Administratorii au decis să găzduiască in acest an un târg internaţional al castelelor.

”Este o modalitate de a promova cât mai bine castelele şi cetăţile şi, de ce nu, se poate lega un circuit al cetăţilor ţinând cont de numeroasele castele din România şi din estul Europei”, spune Dan Bera, administratorul Castelului Corvinilor.

La târgul de la inceputul lunii mai, sunt așteptați să își promoveze castelele participanţi din Spania, Cehia, Macedonia și China. Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost "destinaţia anului 2014" pentru celebrul site de recomandari turistice Trip Advisor.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche