Şcolile extremelor în Timiş

Data publicării:
1 SCOALA EXTREMELOR icon

Peste 700 de locuri neocupate în clasa a noua şi 14 clase desfiinţate chiar înainte de a fi formate. Bilanţul sumbru al liceelor din Timiş e completat de deficitul de personal. Zeci de dascăli nu vor preda de luni, chiar dacă au luat note mari la concursurile de ocupare a posturilor.

"Am avut a treia notă pe judeţ, am avut 9,58 si nu am prins niciun post în Timişoara. Şi am vrut să lucrez cu copii, dar dacă nu se poate, asta este. Am învăţat pentru examen şi am învăţat şi în facultate, dar se pare că oamenii în România nu sunt apreciaţi", mărturisește Dana Simionescu, profesor de arte vizuale.

Peste 1200 de profesori s-au bătut pe numai 140 de posturi titularizabile. Aşa că cei mai mulţi au fost nevoiţi să accepte ore la mai multe şcoli sau chiar în oraşe diferite.

"Este greu să aştepţi, dar asta e singura lor şansă. Să aştepte un post de la vreun coleg care intră în concediu", declară Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct ISJ Timiş.

Nici locul obţinut prin concurs la catedră nu este unul foarte sigur. 16 şcoli şi aproape 30 de grădinițe din Timiş nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Acolo, şcoala începe pe propria răspundere a directorului. Unele nu au apă curentă, iar altele sunt în plin şantier.

"Există şi clădiri unde scările sunt aşa periculoase încât şcoala nu primeşte autorizaţie din cauza lor", declară Cornel Petroman, inspectorul şcolar general ISJ Timiş.

Neajunsuri sunt şi atunci când vorbim despre transportul elevilor. Aproape 5.000 de elevi nu şi-au mai primit banii pentru navetă din luna ianuarie. Vorbim despre costuri medii de 20 de lei pe zi pentru fiecare elev, în total 2.700.000 de lei. Nici microbuzele şcolare folosite în mediul rural pentru transportul elevilor nu sunt de ajuns. Acum, transportul se face cu autovehicule vechi, primite din donaţii. Ar mai fi nevoie de 25 de maşini pentru şcolile din Timiş.

"2012 a fost anul în care nu am primit niciun microbuz, am primit anii trecuţi câte patru, cinci, acum, deloc" ne spune Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct ISJ Timiş.

Şi în acest an, există şcoli de la sate, care sunt, ca infrastructură, mult peste unele cu tradiţie din oraşe. Iar singurul liceu nou înfiinţat se află într-o comună, la Giroc.

reporter: Sorina Covlea
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri