Sari la conținut

Sentimente la vedere


„Îl găsim pe prietenul nostru Dan online și sunt sigur că nu a aflat că echipa lui favorită Barcelona a pierdut [...] hai să vedem reacția lui Dan, Dan is sad”, explică Sergiu Vlad, informatician.

Sătui de vechile programe de messenger, care nu le dezvăluiau adevăratele reacții din spatele ecranului, câțiva tineri din Timișoara au creat propria lor aplicație.

„A fost unul din motivele pentru care am creat aplicația [...] să aflăm dacă dinainte dacă fetele ne plac sau nu să știm dacă să investim timp în discuția actuală, ne dăm seama de emoția reală a fetei”, continuă Sergiu Vlad.

Practic, odată instalată pe telefonul mobil, aplicația e programată de tineri să citească mimica prin camera foto și deteactează astfel adevărata emoție.

„Constă în punerea unor puncte pe fețe în anumite puncte ale feței și în funcție de cum îți miști tu fața ea îți citește și algoritmul transformă într-o anumită stare”, completează Dan Vidican, informatician. 

„Printr-o simplă scanare facială, aplicația poate recunoaște șase stări diferite. De la bucurie, la entuziasm, tristețe și chiar dezgust” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Tinerii recunosc că provocarea a fost să scrie programul prin care sunt detectate adevăratele reacții, dar că toate nopțile de lucru au meritat.

„Partea cea mai dificilă a proiectului nostru a fost citirea reacțiilor și implicit antrenarea rețelei”, admite Viorel Baicu, informatician.

„A fost solicitant, nu știam cum o să arate, cum va interacționa un user cu celălalt”, spune și Victor Cordoș, informatician.

Specialiștii spun că aplicația va avea success la publicul tănăr.

„O văd destul de bună din punctul de vedere al aplicabilității [...] cred că este însă și rodul imaginației lor, ei fiind foarte tineri iar o aplicație de messenger este folosită în special de către tineri”, explică Marc Oancea, managerul unei firme de it.

Potrivit it-iștilor din Timișoara aplicația va putea fi descărcată gratuit de pe app store în zilele următoare.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Mihai Pop