Străinii, în căutarea inovației în școala românească. La Timișoara, o mașină industrială crește precum... salcia energetică

Data publicării:
salcie prima 1

„În momentul în care lungimea a atins valoarea prescrisă, automatul opreşte şi porneşte partea de tăiere”: în cinci secunde, nuiaua de salcie energetică este tăiată conform dimensiunilor setate de operator şi mai are puţin până să ajungă pe piaţă. Utilajul la care lucrează inginerii timişoreni va înlocui munca manuală făcută, în mod tradiţional, de 14 angajaţi.



„În Danemarca sunt aproape 5.000 de hectare cultivate cu salcie energetică şi cu siguranţă nu ne oprim aici. Avem însă nevoie de automatizare în acest sector", ne spune Niels Fogh, reprezentant al unei companii daneze.

„În Suedia, avem aproape 14.000 de hectare, iar în Vestul Europei, la fel. Suprafeţele cresc cu 15%, de la an la an, datorită producţiei de energie. Dacă pui un kilogram, scoţi 20", afirmă Gunnar Henriksson, care reprezintă o companie suedeză.

 

Au învăţat această lecţie şi investitori din Timiş. La Ghilad, spre exemplu, există cea mai mare pepinieră de salcie energetică din Europa. Aici, a fost adaptată condiţiilor din România salcie energetică adusă din Scandinavia. Reducerea costurilor este însă un scop ţintit de toţi cultivatorii.

„Suntem nevoiţi să folosim în continuare multă muncă manuală şi mereu discutăm despre cum putem obţine puieţi pentru plantare mai ieftini", e declarația lui Carsten Neumeister, de la o companie germană.

 

În căutarea inovaţiei, străinii s-au adresat universităţilor şi institutelor de cercetare. Ioana Ionel, profesor la Universitatea Politehnica Timişoara, ne informează: „Aceste firme mici sunt finanţate de Comunitatea Europeană pentru că nu au posibilitatea practică să facă propria cercetare, iar finanţarea trebuie să o folosească pentru a da o comandă pentru instituţii de cercetare şi universităţi".

Astfel s-a aprobat un proiect de 1,5 milioane de euro, din care 370.000 de euro ajung la Politehnica din Timişoara.

„Fără îndoială, este vorba despre o maşină nouă, care va ajunge pe piaţă, unde va concura cu alte utilaje din acest sector", susține Barbara De Mena, reprezentanta unui institut de cercetare german.

 

Din primele estimări, maşina va costa 250.000 de euro, iar cei care o cumpără îşi vor amortiza investiţia în cel mult doi ani. Cei care lucrează la ea se bazează pe faptul că, până în 2020, UE trebuie să producă 20% din totalul energiei din surse regenerabile. Salcia energetică e folosită sub formă de combustibil în centrale și poate încălzi locuinţe, dar şi spaţii mai mari.

reporter: Manuela Strinu
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...