Sari la conținut

Străinii, în căutarea inovației în școala românească. La Timișoara, o mașină industrială crește precum... salcia energetică

„În momentul în care lungimea a atins valoarea prescrisă, automatul opreşte şi porneşte partea de tăiere”: în cinci secunde, nuiaua de salcie energetică este tăiată conform dimensiunilor setate de operator şi mai are puţin până să ajungă pe piaţă. Utilajul la care lucrează inginerii timişoreni va înlocui munca manuală făcută, în mod tradiţional, de 14 angajaţi.„În Danemarca sunt aproape 5.000 de hectare cultivate cu salcie energetică şi cu siguranţă nu ne oprim aici. Avem însă nevoie de automatizare în acest sector", ne spune Niels Fogh, reprezentant al unei companii daneze.

„În Suedia, avem aproape 14.000 de hectare, iar în Vestul Europei, la fel. Suprafeţele cresc cu 15%, de la an la an, datorită producţiei de energie. Dacă pui un kilogram, scoţi 20", afirmă Gunnar Henriksson, care reprezintă o companie suedeză.

 

Au învăţat această lecţie şi investitori din Timiş. La Ghilad, spre exemplu, există cea mai mare pepinieră de salcie energetică din Europa. Aici, a fost adaptată condiţiilor din România salcie energetică adusă din Scandinavia. Reducerea costurilor este însă un scop ţintit de toţi cultivatorii.

„Suntem nevoiţi să folosim în continuare multă muncă manuală şi mereu discutăm despre cum putem obţine puieţi pentru plantare mai ieftini", e declarația lui Carsten Neumeister, de la o companie germană.

 

În căutarea inovaţiei, străinii s-au adresat universităţilor şi institutelor de cercetare. Ioana Ionel, profesor la Universitatea Politehnica Timişoara, ne informează: „Aceste firme mici sunt finanţate de Comunitatea Europeană pentru că nu au posibilitatea practică să facă propria cercetare, iar finanţarea trebuie să o folosească pentru a da o comandă pentru instituţii de cercetare şi universităţi".

Astfel s-a aprobat un proiect de 1,5 milioane de euro, din care 370.000 de euro ajung la Politehnica din Timişoara.

„Fără îndoială, este vorba despre o maşină nouă, care va ajunge pe piaţă, unde va concura cu alte utilaje din acest sector", susține Barbara De Mena, reprezentanta unui institut de cercetare german.

 

Din primele estimări, maşina va costa 250.000 de euro, iar cei care o cumpără îşi vor amortiza investiţia în cel mult doi ani. Cei care lucrează la ea se bazează pe faptul că, până în 2020, UE trebuie să producă 20% din totalul energiei din surse regenerabile. Salcia energetică e folosită sub formă de combustibil în centrale și poate încălzi locuinţe, dar şi spaţii mai mari.

reporter: Manuela Strinu
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă