Sari la conținut

Taxi pentru persoanele cu dizabilități. Autovehiculul, cu toate modificările, a costat 22.000 euro

”Aș avea și eu nevoie dacă se poate să veniți să mă coborâți patru etaje pentru că să merg la buletine. Trebuie să schimb buletinul. Da, în cât timp, 10 minute?”.

Vasile Făgărar are 42 de ani. Un accident de motocicletă l-a trimis în scaunul cu rotile, în urmă cu trei ani. De atunci, fiecare treaptă pe care trebuie să o coboare de la etajul patru și până la parter e o provocare. Taxiul special îi ușurează acum drumul. - Unde mergem domnu' Gheorghe? ”La buletine, tre' să schimb buletinul”.

”Era foarte greu pentru că trebuia să vină patru pesoane să mă coboare treptele de la etajul patru și la urcare același lucru și mă deplasam cu transportul în comun foarte greu pentru că nu se lasă rampele jos. N-am avut până acum așa ceva mașină și cu elevator”, ne-a declarat Vasile Făgărar.

Taxiul pentru persoanele cu dizabilități poate fi apelat gratuit 24 de ore din 24. Costurile sunt decontate de autoritățile locale, iar o astfel de mașină există în opt județe ale țării.

”În România este o premieră deoarece serviciile pe care noi le oferim nu au fost încă efectuate în România, serviciul de transport adaptat, după cum vedeți și mașina din spate. În principiu li se decontează transportul spre servici, către spital, către o bază de refacere”, precizează Daniel Voinescu, dezvoltatorul proiectului.

”Eu sunt mai corpulent și ar trebui vreo trei inși care să mă urce cu cărucior cu tot”, ”Trebuie create condiții pentru astfel de persoane pentru că trebuie să circule”, sună alte opinii.

Persoanele cu dizabilități vor putea apela la serviciile taxiului special și ca să ajungă la teatru sau la un restaurant, de exemplu, însă în aceste cazuri ar putea apărea costuri. ONG-ul care s-a ocupat de proiect negociază cu autoritățile locale ca să se deconteze și aceste curse.

Autovehiculul, cu toate modificările, a costat 22.000 euro. În județul Timiș trăiesc 4.800 de persoane cu dizabilități fizice, iar la nivel național, peste 140.000.

Terapie în apă, pentru copiii cu dizabilităţi. Beneficiari, 75 de micuţi din Timişoara 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche